Tampereen palkinto on jaettu vuodesta 1959 ja sen on tähän mennessä saanut 77 palkittua. Tampereen palkintona on taiteilija Markku Salon veistosteos Tammerkosken kuohu. Kuva: Tampereen kaupunki
Tampereen kaupunki palkitsee perinteisesti Tampereen päivänä ansioituneita henkilöitä, jotka ovat elämäntyöllään tai toiminnallaan edistäneet kaupungin kehitystä ja asukkaiden hyvinvointia. Tänä vuonna 241-vuotisjuhlan kunniaksi kaupunki haluaa huomioida tamperelaisessa yrityselämässä pitkään toimineita henkilöitä.
Tampereen palkinnolla palkitaan teollisuusneuvos Markus Mattsson hänen merkittävistä ansioistaan Tampereen elinkeinoelämän hyväksi. Lisäksi kaupunki myönsi kuudelle elinkeinoelämässä vaikuttaneelle henkilölle Tampereen kaupungin I luokan kultaiset ansiomitalit.
Vuodesta 1959 myönnetty Tampereen palkinto luovutetaan tänä vuonna teollisuusneuvos Markus Mattssonille, joka johtaa isänsä Finn Mattsonin perustamaa Insta Groupin perheyritystä. Mattsson on toiminut yrityksessä vuodesta 1987 aluksi kansainvälisessä myynnissä, myöhemmin markkinointijohtajana sekä yli 20 vuotta hallituksen puheenjohtajana. Yrityksen kasvu on jatkunut vuosi vuodelta, ja Insta Group on tällä hetkellä Tampereen menestyneimpiä yrityksiä. Puolustusteknologiaan, turvalliseen digitalisaatioon ja automaatioon erikoistunut yritys työllistää yli 1000 henkilöä. Mattssonin vahva tahto on ollut pitää yritys tamperelaisena.
Mattsson on palkittu muun muassa Vuoden yritysjohtajana ja valtakunnallisella vuoden yrittäjäpalkinnolla. Mattsson tunnetaan myös hänen menestyksekkäästä urheilutaustastaan; ennen yritysuraa hän pelasi jääkiekkoa edustustasolla ja oli ensimmäinen suomalainen NHL-maalivahti.
Tampereen pormestari Lauri Lyly kertoo, että tänä vuonna kaupunki halusi erityisesti huomioida tamperelaisessa yrityselämässä pitkään vaikuttaneita henkilöitä.
– Tamperelaiset tunnetaan ennakkoluulottomina, rohkeina ja eteenpäin katsovina. Kaupungin elinkeinoelämässä kangaspakat ovat vuosien saatossa vaihtuneet koodinpätkiin ja mieleenpainuviin kokemuksiin. Kaupungin kehittymisen kannalta on erittäin tärkeää yritysten kotimainen ja kansainvälinen menestyminen ja tietenkin työpaikkojen syntyminen, pormestari Lauri Lyly sanoo.
Ansiomitalit kuudelle yrityselämän johtajalle
Tampereen palkinnon lisäksi kaupunki myönsi kuudelle henkilölle Tampereen kaupungin I luokan kultaisen ansiomitalin heidän ansioistaan Tampereen kaupungin elinkeinoelämän hyväksi tehdystä työstä. Palkitut ovat hallituksen puheenjohtaja Matti Arpiainen, toimitusjohtaja Erika Hildén, promoottori Timo Isomäki, hallituksen puheenjohtaja Timur Kärki, hallituksen puheenjohtaja Ulla Lounamaa sekä toimitusjohtaja Jari Niska.
Matti Arpiainen on luotsannut isänsä Jussi Arpiaisen vuonna 1943 perustamaa itsenäistä perheyritystä, Tampereen Tiivisteteollisuus Oy:tä, yli 40 vuoden ajan. Hän on ollut vahva yrityksen tuotannollistaja ja kaupallistaja. Yrityksen pitkän menestyksen punaisena lankana on innovatiivisuus ja ongelmanratkaisuun pohjautuva toimintatapa. Tänä päivänä yritys on johtava pohjoismainen tiivisteiden valmistaja. Arpiainen on valittu Tampereen ensimmäiseksi Liettuan-kunniakonsuliksi. Tampereen yrityskenttää hän edustaa Keskuskauppakamarin valtuuskunnassa.
Erika Hildén on muotialan yrittäjä kolmannessa polvessa. Hildénin muotiliikkeet ovat olleet osa tamperelaisuutta jo 50-luvulta alkaen. Erika Hildén on toiminut kauppiaana vuonna 1973 perustetussa Hildénin naisten muotiliikkeessä vuodesta 1991 alkaen.
Hildén on ollut Tampere Tunnetuksi ry:n hallituksessa yli kymmenen vuotta. Hän on positiivisesti vaikuttanut Tampereen keskustan kehittämiseen ja vetovoimaan.
Timo Isomäki on ollut luomassa ainutlaatuista toimintaympäristöä festivaaliyrittämiselle. Suomalaiset festivaalit ovat hänen toimintansa myötä viimeisen 25 vuoden aikana ammattimaistuneet monin tavoin. Isomäki on ollut vaikuttamassa siihen, että Tampere on valtakunnallisesti merkittävä tapahtumakaupunki. Hän on ollut mukana monissa tunnetuissa festivaaleissa kuten Tammerfestissä, South Parkissa sekä Tammerkosken sillalla -tapahtumassa. Hän on myös tuonut Tampereelle ensimmäiset todella tunnetut suuret kansainväliset artistit, kuten Robbie Williams ja Rammstein.
Timur Kärki on vuonna 2001 perustetun digitaalisten palveluiden suunnitteluun ja kehittämiseen keskittyneen ohjelmistoyhtiö Goforen hallituksen puheenjohtaja. Hän toimi yhtiön toimitusjohtajana vuoteen 2019 saakka. Kärjen johtamistapaan liittyy avoimuus ja voimakas henkilökuntalähtöisyys. Yhtiö on kasvanut vuodesta 2005. Vuonna 2010 yhtiössä aloitettiin systemaattinen työhyvinvoinnin kehittäminen. Samaan aikaan yrityksessä syntyi uusia oivalluksia, jotka johtivat uuden liiketoiminnan aloittamiseen. Goforesta on tullut hänen johdollaan keskeinen julkisen hallinnon järjestelmien kehittäjä ja muutoksen asiantuntija. Yhtiö on mukana isoissa, rakenteellisissa hankkeissa, kuten kansallisen palveluarkkitehtuurin kehittämisohjelmassa, jossa Suomelle luodaan digitaalisten palveluiden infrastruktuuri. Kärki on aiemmin valittu muun muassa Tivi-vaikuttajaksi sekä palkittu Suomen kansainvälisellä kasvuyrittäjäpalkinnolla.
Ulla Lounamaa on luotsannut perheyritys Brander Oy:n toimintaa ansiokkaasti kolmannen polven yrittäjänä 70-luvun alusta alkaen henkilöstöjohtajana, kahvilapuolen liiketoimintajohtajana, toimitusjohtajana sekä vuodesta 2012 hallituksen puheenjohtajana. Branderin kahvilat ovat kuuluneet Tampereen katukuvaan jo vuodesta 1920, yritys viettää tänä vuonna 100-vuotisjuhlaa. Lounamaan johtajakaudella yritys teki strategisen päätöksen keskittyä konditoriatuotteisiin ja sen osana gluteenittomiin tuotteisiin.
Jari Niska on vuonna 1996 perustetun ohjelmisto- ja digitaalisen liiketoiminnan asiantuntijayrityksen Solitan toimitusjohtaja. Yritys on kasvanut ja kansainvälistynyt hänen johtajakaudellaan. Keskeisenä ajatuksena on usko työhyvinvointiin, joka parantaa yrityksen menestystä. Yhtiö on menestynyt Great Place to Work Institute Finlandin Suomen parhaat työpaikat -kilpailussa vuonna 2013. Ympäristöministeriölle vuonna 2015 tekemä Lupapiste-palvelu valittiin Vuoden parhaaksi B2B-palveluksi. Tänä vuonna Solita kehitti THL:lle korona-altistumisia jäljittävän Koronavilkku-sovelluksen avuksi koronaviruspandemian ehkäisyyn. Niska on valittu Tivi-lehden sadan merkittävimmän it-vaikuttajan listalle 2013, 2014 ja 2015.
Tampereen päivän palkinnot jaettiin Tampereen perustamisen 241-vuotisjuhlapäivänä 1.10. 2020 Raatihuoneella järjestetyssä tilaisuudessa, joka lähetettiin suorana verkkolähetyksenä. Palkintojenjaon jälkeen esiintyi Tampere Filharmonian salonkiorkesteri, jonka solistina kuultiin bassobaritoni Juha Uusitalo. Orkesteri johdatti kuulijat pianisti Ville Hautakankaan johdolla matkalle sellaisen musiikin pariin, jota orkesteri olisi hyvin voinut soittaa alkuvuosinaan Raatihuoneella. Tampereen kaupunginorkesteri soitti Raatihuoneen juhlasalissa aina vuoteen 1960 asti. Konsertissa kuultiin Mozartin Taikahuilun alkusoitto sekä kaksi aariaa oopperasta Don Giovanni, Sibeliuksen kaksi yksinlaulua, osia Tsaikovskin baletista Joutsenlampi, Merikannon kaksi yksinlaulua sekä lopuksi Rixnerin Sinitaivas-tango.