Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) varoittaa sienenmallisesta purulelusta, joka on aiheuttanut vauvan kuoleman Isossa-Britanniassa. Purulelu on ollut myynnissä ainakin Fruugo.fi- ja Amazon-verkkokaupoissa.

Vauvojen purulelu on aiheuttanut pienen vauvan tukehtumisen Isossa-Britanniassa. Sienenmallisen purulelun päällisosa voi kääntyä ylösalaisin, jolloin siitä tulee kupin mallinen. Menehtyneen vauvan tapauksessa sienen lakkiosa oli kääntynyt ympäri ja tukkinut vauvan nenän ja suun.

– Purulelu on ollut myynnissä ainakin Fruugo.fi- ja Amazon-verkkokaupoissa. Kyseistä purulelua saattaa siis olla myös Suomessa, joten haluamme varoittaa perheitä vakavasta vaarasta. Jos kotoa löytyy tämä purulelu, se pitää poistaa käytöstä ja lasten leikeistä välittömästi, ohjeistaa lelujen turvallisuudesta vastaava ylitarkastaja Anja Merenkivi.

Tieto tuotteen vaarallisuudesta tuli Tukesille eurooppalaisen Safety Gate -järjestelmän kautta, johon eri maiden markkinavalvontaviranomaisesti ilmoittavat vaaraa aiheuttavat tuotteet.

Harvinainen varoitus

Safety Gate -järjestelmä on Euroopan markkinavalvontaviranomaisten yhteinen vaarallisten tuotteiden hälytysjärjestelmä. Nyt annettu hälytys on järjestelmän korkeinta tasoa.

Tavanomaisesti tuotteiden valvonnassa kansallinen viranomainen kuten Tukes on vaaran havaitessaan yhteydessä tuotteen valmistajaan tai myyjään ja vaatii toimenpiteitä, esimerkiksi myynnin lopettamista tai takaisinvetoa kuluttajilta. Tässä tapauksessa lelu on ollut myynnissä ulkomaisissa verkkokaupoissa, joten Tukes varoittaa kuluttajia poikkeuksellisesti tiedotteella. Tukesin toimivaltuudet esimerkiksi takaisinvedon määräämiseen koskevat vain Suomessa toimivia myyjiä ja maahantuojia.

Tukesin saamien tietojen mukaan tuotetta myyneet verkkokauppa-alustat ovat ryhtyneet toimiin lelun myynnin lopettamiseksi.

Onko tiedossasi vastaaviin puruleluihin liittyviä vaaratilanteita?

Tukes selvittää parhaillaan yhteistyössä eurooppalaisten valvontaviranomaisten kanssa, onko kyseessä vain yksittäistä tuotetta koskeva vaara vai laajempi vastaavia tuotteita koskeva riski.

– Jos tiedossasi on vastaavien sienenmallisten purulelujen kanssa käynyt vaara- tai läheltä piti -tilanne, niin ilmoita siitä meille. Ilmoituksen voi tehdä verkkosivujemme kautta, neuvoo Tukesin ylitarkastaja Anja Merenkivi.

Lisätietoa tuotteesta EU Safety Gatessa (englanniksi):

https://ec.europa.eu/safety-gate-alerts/screen/webReport/alertDetail/10006165

Ilmoita vaarasta tai läheltä piti -tilanteesta: https://marek.tukes.fi/ilmoitus.aspx

By VictoriaMedia

Victoria Media - Kotimaan Uutiset, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka. Email: kotimaanuutiset@victoriamedia.fi