Kuva: Thunder Original -karkoite, oikeanpuoleisessa tuotteessa virhe.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on antanut väliaikaisen myyntikiellon tuotteelle, jonka käyttötarkoitus on tuhoeläinten tai lintujen karkotus. Myyntikiellon saaneen karkotteen nimi on Thunder Original 1991 (Sound Emitter 0163-P1-5344). Tuotetta on myyty myös vuodenvaihteen ilotulitemyynnin yhteydessä ja se muistuttaa ilotulitetta. Tuotetta ei pidä käyttää, koska se voi aiheuttaa henkilövahinkoja.

Thunder Original -karkote kuuluu pyrotekniseen P1-luokkaan ja sen käyttötarkoitus on tuhoeläinten tai esimerkiksi lintujen karkotus. Tukesille tehtyjen ilmoitusten ja omien havaintojen perusteella osa tuotteista on todettu virheelliseksi. Tuotteen jalkaosa irtoaa helposti ja osassa tuotteita jalka on väärässä päässä. Virheen takia tuote voidaan asettaa maahan väärällä tavalla, jolloin se voi sinkoutua vikasuuntaan ja  aiheuttaa henkilövahingon.

P1-karkotteiden vaikutus perustuu kovaan äänenvoimakkuuteen. Tukes on tulkinnut lainsäädäntöä siten, että  karkotteita ei saa myydä ilotulitteina, koska  niiden käyttöön sisältyy merkittävä kuulovaurion riski.

Tuotteen maahantuoja on selvittänyt virheellisen tuote-erän laajuutta. Tuotetta on myyty karkotteena eikä ilotulitteena, mutta se saatetaan helposti sekoittaa ilotulitteeseen ja sitä on joissakin paikoissa myyty ilotulitemyynnin yhteydessä. Tukes on määrännyt tuotteelle väliaikaisen myyntikiellon tapauksen tarkempaa selvitystä varten ja suosittelee, että tuotetta ei käytetä. Vialliset tuotteet voi palauttaa myyntiliikkeeseen.

Pyroteknisten tuotteiden, kuten ilotulitteiden ja P1-karkotteiden turvallisuudesta ovat vastuussa niiden maahantuojat. Tukes ei tarkasta pyroteknisiä tuotteita ennakkoon, vaan valvonta on pistokokeenomaista ja riskiperusteista. Tukes myös valvoo, että maahantuojat toimivat lainsäädännön mukaisesti. Tukes voi tarvittaessa määrätä tuotteille myyntikieltoja sekä velvoittaa maahantuojia poistamaan vaaralliset tuotteet markkinoilta ja keräämään niitä pois kuluttajilta.

By VictoriaMedia

Victoria Media - Kotimaan Uutiset, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka. Email: kotimaanuutiset@victoriamedia.fi