/// Medialle toimitettavaa kuvamateriaalia /// Tulli on pysäyttänyt viikonloppuna 1.-2.4.2022 kolme kuormaa EU-pakotteiden alaisia tuotteita Vaalimaalla. Tulli on aloittanut tapauksista esitutkinnan, rikosnimikkeenä on epäilty törkeä säännöstelyrikos.

Kuva: TULLI

Tullin Vaalimaalla viikonloppuna pysäyttämät, EU-pakotteiden alaisiksi epäillyt kuljetukset sisälsivät taideteoksia. Kuljetukset olivat matkalla muualta Euroopasta sekä Japanista Suomen kautta Venäjälle.

Euroopan Unioni on asettanut Venäjälle laajoja pakotteita Ukrainaan hyökkäämisen vuoksi. Tullin tehtäviin toimeenpanevana viranomaisena sisältyy yhdessä EU-tasolla sovittujen tavarapakotteiden valvonta.

Tulli pysäytti Vaalimaalla 1.-2.4.2022 kolme Venäjälle matkalla ollutta kuljetusta. Kuljetukset sisälsivät taidemaalauksia ja veistoksia.

Ulkoministeriö on vahvistanut, että EU:n pakoteluettelossa on oma kohtansa taideteoksista.

Tulli on aloittanut esitutkinnan Vaalimaan tapauksesta.  Tapauksen selvittäminen on kesken sekä ulkoministeriössä että Tullissa. Selvitykset viedään loppuun mahdollisimman nopeasti. Selvitysten valmistumisen tarkka ajankohta ei ole vielä tiedossa.

Pakotteiden valvonnan tulee olla tehokasta

Tulli kertoi Vaalimaalla pysäytettyjen taidekuljetusten löytymisestä, pakotevalvonnasta ja esitutkinnan etenemisestä tänään 6.4.2022 järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

– On tärkeää, että pakotevalvonta toimii tehokkaasti. Pakotteiden valvonta on osa Tullin normaalia toimintaa ja suuntaamme valvontamme aina riskiperusteisesti. Nyt esitutkintaan päätyneet kuljetukset havaittiin osana normaalia valvontatyötämme, kertoo Tullin valvontaosaston johtaja Sami Rakshit.

Taideteokset olivat tulossa Italiasta ja Japanista Suomen kautta Venäjälle. Ne olivat olleet näyttelyissä. Taideteokset ovat varastoituina teosten arvo, ominaisuudet ja turvallisuus täysmääräisesti huomioiden.

Esitutkinta jatkuu tietojen keräämisellä, kansainvälisellä yhteistyöllä ja oikeusavuilla. Tullin tarkoituksena on hoitaa tutkinta loppuun mahdollisimman nopeasti. Tulli jatkaa asiassa ulkoministeriön konsultoimista ja ulkoministeriö omalta osaltaan selvittää asiaa Euroopan komission kanssa.

By VictoriaMedia

Victoria Media - Kotimaan Uutiset, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka. Email: kotimaanuutiset@victoriamedia.fi