Pron 10.–17.1.2024 kerätystä jäsenkyselystä selviää, että 98 prosenttia vastaajista vastustaa täysin tai osittain jotakin Orpon hallituksen suunnittelemista työelämäheikennyksistä, kuten lakko-oikeuden heikentämistä, työttömyysturvan leikkauksia ja irtisanomisen helpottamista. 85 prosenttia kyselyyn vastanneista on valmiita vastatoimiin. Kyselyyn vastasi 10 075 Pron jäsentä.

– Kyselyn vastaukset antavat selvän viestin: meidän on toimittava, jotta Suomen hallitus perääntyy näistä massiivisista työelämäheikennyksistä. Pro vaatii, että Orpon hallitus aloittaa aidot kolmikantaiset neuvottelut työelämäkysymyksistä, Pron puheenjohtaja Jorma Malinen toteaa.

Ammattiliitto Pron hallitus on päättänyt jatkaa ja laajentaa poliittisia työnseisauksia vastustaakseen maan hallituksen työelämäheikennyksiä. Pro on tänään ilmoittanut työnseisauksista erikseen nimetyillä työpaikoilla 1.2. – 2.2.2024 välisenä aikana. Työnseisaukset koskevat noin 10 000 Pron jäsentä.

Ilmoitettu teollisuutta koskeva työnseisaus koskee 1.2.2024 kello 0.00 ja 2.2.2024 kello 24.00 välillä alkavia työvuoroja.

Lisäksi Pro ilmoittaa ahtausalan toimihenkilöiden ja teknisten toimihenkilöiden työehtosopimusta koskevat työnseisaukset. Ilmoitettu työnseisaus koskee 1.2.2024 kello 6.00 ja 2.2.2024 kello 6.00 välillä alkavia työvuoroja.

Teollisuusliitto julistaa laajan poliittisen lakon helmikuun alkuun – ”Kannustamme kaikkia työntekijöitä osallistumaan SAK:n ja STTK:n suurmielenosoitukseen”

Teollisuusliitto on tänään 18.1. jättänyt ilmoitukset laajoista poliittisista lakoista, jotka kohdistuvat useille teollisuuden toimialoille. Teollisuusliiton lakot ovat osa SAK:n yhteistä Painava syy – kampanjaa. Kampanjalla puolustetaan työntekijöiden etuuksia, työehtoja ja oikeuksia Orpon hallituksen ajamilta työelämäheikennyksiltä. Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aallon mukaan ilmoitetut lakot pysäyttävät toteutuessaan suuren osan suomalaista teollisuutta.

– Kovat toimet ovat välttämättömiä, koska järkipuhe ei näytä tehoavan. Toivottavasti lakot palauttavat hallituksen takaisin maan pinnalle. Kohtuuttomat leikkaukset ja heikennykset työntekijöiden arkeen ovat yksiselitteisesti väärin.

– Hallituksen ajamat työelämäheikennykset ovat kaikkea muuta kuin ”peruskauraa”. Pelkästään paikallisen sopimisen kokonaisuus luo Suomeen kahdet työmarkkinat, yhdet ulkomaalaisille ja toiset suomalaisille. Tätäkö todella haluamme, Aalto ihmettelee.

Hallitus on kertonut suunnittelevansa hallitusohjelman ulkopuolisia lisäsäästöjä, joista on määrä päättää keväällä hallituksen kehysriihessä. Teollisuusliiton puheenjohtaja Aalto vaatii, että pääministeri Orpo ja valtiovarainministeri Riikka Purra kertovat etukäteen, kohdistuvatko lisäleikkaukset ja -heikennykset jälleen työntekijöihin.

– Hallitus ei voi valmistella miljardiluokan heikennyksiä sammutetuin lyhdyin. Työntekijöillä on oikeus tietää, aikooko hallitus laittaa kätensä entistä syvemmälle työntekijöiden taskuihin.

– Valtiovarainministeri Purra väitti, että Suomessa on verrokkimaihimme nähden erityisen lyhyt työviikko. Työntekijäpuolella tätä lausahdusta luetaan niin, että hallitus harkitsee myös työajan pidentämistä lainsäädännön keinoin, Aalto sanoo.

SAK ja STTK järjestävät torstaina 1.2.2024 työelämäheikennyksiä vastustavan suurmielenosoituksen Helsingissä. Teollisuusliitto kannustaa kaikkia työntekijöitä mahdollisuuksiensa mukaan osallistumaan mielenosoitukseen.

– Kannustamme kaikkia työntekijöitä osallistumaan SAK:n ja STTK:n suurmielenosoitukseen. Mitä enemmän ihmisiä on paikalla, sitä vahvemman viestin lähetämme työntekijöiden oikeuksia heikentävälle hallitukselle, Aalto päättää.

Teollisuusliiton ilmoittamat lakot järjestetään kaksipäiväisenä työnseisauksena ajalla 1.2. – 2.2.2024. Lakkojen piirissä on noin 60 000 teollisuuden työntekijää. Lakot eivät koske hätätyötä, eivätkä sellaista työtä, joka on välttämätöntä hengen ja terveyden turvaamiseksi.

Tarkemmat tiedot lakonalaisista toimipaikoista löydät tästä linkistä.

Pamilta lakkovaroitus – nämä kaupat, ravintolat ja hotellit uhkaavat sulkeutua

Palvelualojen ammattiliitto PAM on päättänyt laajoista lakoista helmikuun alussa. Lakossa torstaina 1.2. on Suomen suurimmat kauppaketjut, lukuisia hotelleja ja ravintoloita, liikenneasemia sekä kiinteistö- ja siivouspalvelualan yrityksiä ympäri Suomea.

Orpon-Purran hallitus on jo heikentänyt muun muassa työttömyysturvaa ja leikannut asumistuesta. Tämän lisäksi hallitus on vielä aikeissa helpottaa irtisanomista, rajoittaa lakko-oikeutta sekä muuttaa ensimmäisen sairauslomapäivän palkattomaksi. Lisäksi työttömyysturvaan on tulossa vielä lisää leikkauksia, jotka osuvat palvelualoilla työskenteleviin kipeästi.

? Hallitus tyrkkää pienipalkkaiset ansiosidonnaisen työttömyysturvajärjestelmän ulkopuolelle perusturvan varaan. Arviomme mukaan jopa 20 % palvelualojen työttömyyskassan työttömistä putoaa nopeasti peruspäivärahalle ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan suunnitellun porrastuksen vuoksi. Näin romutetaan koko ansioturvajärjestelmä, PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen.

? Työttömyysturvan leikkaukset eivät tuo lisää työpaikkoja, vaan niillä kurjistetaan työttömyyden kanssa jo muutenkin kamppailevien asemaa ja toimeentuloa entisestään.

Maan hallituksen ajamat mittavat sosiaaliturva- ja työelämäheikennykset eivät saa PAMin jäsenistössä kannatusta. PAMin Verianilla (ex-TNS-Kantar) marraskuussa teettämän kyselyn mukaan myös työikäiset suomalaiset vastustavat hallituksen leikkauksia mm. sosiaaliturvaan ja työelämään.

PAMin solmimien työehtosopimusten soveltamisaloilla työskentelee useampi kuin joka kuudes palkansaaja.

? Hallitusohjelman heikennykset tulevat koskettamaan heitä, heidän perheitään ja tuhansia heidän lisäkseen. Ihmiset menettävät satoja euroja lisää vielä edessä olevissa leikkauksissa, jos muutosta esityksiin ei tule. Aiotut leikkaukset eivät kannusta tai tue yksilöiden työnhakua, saati turvaa toimeentuloa. Köyhyys lisääntyy. Tätä ei voi hyväksyä.

? Siksi PAM ei näe muuta vaihtoehtoa kuin osoittaa mieltä ja poliittisella lakolla vedota hallitukseen aiottujen heikennysten muuttamisen puolesta, Rönni-Sällinen toteaa.

Lakkokohteet 1.2.2024

PAM julistaa lakon seuraaviin kohteisiin torstaina 1.2.2024. Lakko kestää kello 00.00–23.59. Mikäli työntekijän työvuoro alkaa lakon aikana, hän on lakossa lakon aikana alkaneen työvuoronsa loppuun asti.

Lakon piirissä ovat kaikki työntekijät, jotka työskentelevät lakkokohteissa PAMin työehtosopimusten alaisissa töissä:

Kaupan ala

 • Kaikki S-ryhmän myymälät ja liikenneasemat kokonaisuudessaan
 • Kaikki osuuskauppojen pankki- ja parturi-kampaamoiden palvelut kokonaisuudessaan
 • Kaikki K-Citymarketit ja K-Citymarket kauppiaat, K-Supermarketit ja K-marketit
 • Kaikki LIDL-myymälät
 • Kaikki Tokmannin myymälät

Matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan palveluala

 • Kaikki S-ryhmän hotellit, ravintolat ja liikenneasemat kokonaisuudessaan
 • Kaikki Sokotelin hotellit ja niissä toimivat ravintolatoiminnot
 • Kaikki Scandicin hotellit ja niissä toimivat ravintolatoiminnot

Kiinteistöpalveluala

 • Akseli Kiinteistöpalvelut Oy
 • Coor service management Oy
 • Delete Finland Oy
 • Eskolanmäen kiinteistöpalvelut Oy
 • Hakunilan Huolto Oy
 • HH-Kiinteistöpalvelut Oy
 • ISS Palvelut Oy
 • Kotikatu Oy
 • L&T Kiinteistöhuolto Oy
 • L&T Siivous Oy
 • L&T Teollisuuspalvelut Oy
 • N-Clean Oy
 • RTK-Palvelut Oy
 • Siskon Siivous Oy
 • SOL Kiinteistöpalvelut Oy
 • SOL Palvelut Oy

Tämän lisäksi PAMin hallitus on päättänyt, että muiden ammattiliittojen asettamissa lakkokohteissa 1.-2.2.2024 lakkoina järjestettävät työnseisaukset koskevat myös PAMin kiinteistöpalvelualan, matkailu- ravintola- ja vapaa ajan palveluita koskettavien työntekijöiden ja esimiesten sekä vartiointialan työehtosopimuksen alaisia töitä.

Lakko ei koske hätätyötä, eikä sellaisia tehtäviä, joissa se vaarantaisi yhteiskunnalle elintärkeitä toimintoja. PAM toteuttaa lakot niin, että kaupallisten tilojen yhteyteen suunnitellut presidentinvaalien ennakkoäänestyspaikat voivat toimia lakkojen aikana normaalisti.   PAM on lisäksi päättänyt osallistua SAK:n ja muiden kansalaisjärjestöjen järjestämään STOP nyt! -mielenilmaukseen 1.2.2024. Poliittinen mielenilmaus kattaa kaikki PAMin sopimusalat. Kyseisenä päivänä PAM ei voi turvata työrauhaa millään PAMin sopimusalalla.

Lue lisää: pam.fi/painavasyy

By VictoriaMedia

Victoria Media - Kotimaan Uutiset, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka. Email: kotimaanuutiset@victoriamedia.fi