Ilotulitteista ainakin viisi vammaa Helsingissä

Uusi vuosi oli Helsingin ensihoidolle kiireinen, Helsingin kaupungin pelastuslaitos tiedottaa Twitterissä. Helsingin ensihoidolle uuden vuoden vaihde oli kiireinen 265 tehtävällä.Ensihoitopalvelu oli varautunut ylimääräisillä ambulansseilla.Tehtävissä korostuivat päihteiden käyttöön,myrkytyksiin,kaatumisiin sekä väkivaltaan liittyvät tehtävät.Ilotulitteet aiheuttivat 5 vammaa. Vuodenvaihde näkyi pelastustehtävien osalta hieman tavanomaista uuden vuoden juhlintaa rauhallisempana, noin 60 tehtävällä, joista noin puolet oli tulipaloja. Kansalaistorin uudenvuoden juhlaan osallistui ennakoitua vähemmän väkeä, noin 40000 henkeä

Kannelmäessä paloi kaksikerroksinen koulu, paikalle 16 yksikköä. Ilmeisesti ilkivaltaisesti aiheutettu tulipalo saatiin nopeasti haltuun ennen sen leviämistä syvemmälle rakenteisiin. Jälkiraivaus ja savutuuletus käynnissä. Ei henkilövahinkoja. Poliisi tutkii syttymissyytä.

Tehtäviä oli Oulun poliisilaitoksen alueella yli 300 kappaletta eli poliisin näkökulmasta katsottuna yö oli erittäin kiireinen. Tehtäviä oli runsaasti koko alueella ja poliisin kiireet jatkuivat aamuun asti.

Alkuillan aikana suuri määrä tehtävistä oli häiriökäyttäytymisiä, joissa ilotulitteet näyttelivät merkittävää osaa. Jälleen kerran poliisi hämmästeli alle 18-vuotiailta löytyneiden ilotulitteiden määrää. Alaikäinen kun ei saa pitää hallussaan ilotulitteita. Ilotulitteita ammuttiin ihmisiä ja rakennuksia päin. Ainakin yksi ihminen on loukkaantunut ilotulitteiden vuoksi, mutta vakavilta vammoilta on vältytty poliisin tietojen mukaan.

Lumijoella paloi asumaton parakkirakennus, mutta syttymissyy ei ole vielä selvillä. Ylivieskassa paloi varastorakennus ja sen sisällä ollut traktori. Tämänkin tulipalon syttymissyytä selvitetään.

Iissä tapahtui illalla henkirikoksen yritys, jossa tekijän epäillään lyöneen asianomistajaa teräaseella ylävartalon alueelle. Asianomistaja vietiin sairaalaan ja epäilty otettiin kiinni.

Partiot tapasivat liikenteenvalvonnassa useamman rattijuopumukseen syyllistyneen yön aikana.

Useat pahoinpitelyt työllistivät poliisipartioita illan ja yön aikana. Erityisesti pahoinpitelyitä tapahtui aamuyön tunteina. Rikoksesta epäiltyjä on otettu kiinni ja rikospoliisi jatkaa pahoinpitelyiden esitutkintaa päivän aikana.

Lounais-Suomen poliisi miehitti mittavat henkilöstöresurssit vuodenvaihteen valvontaan. Vuodenvaihde piti yövuoron täystyöllistettynä. Tätä kirjoittaessa keskeneräisenä on 35 erilaista hälytystehtävää, joista kuusi on merkitty kaikkein kiireellisimpään luokkaan.

Erityisesti ilotulitteiden osalta ja nuorten päihteiden käytön osalta suoritettiin valvontaa.

Voidaan sanoa, ettei tulikuri pitänyt. Ilotulitteita käytettiin väkijoukossa, ammuttiin parvekkeilta, kohti ajoneuvoja, väkijoukossa, päihtyneenä, ilman vaadittavaa ikää, tai kohti rakennuksia.

Kymmeniä henkilöitä sakotettiin ilotulitteiden luvattomasta hallussapidosta tai niiden varomattomasta käsittelystä. Valitettavan useissa tapauksissa puuttumisen kohteena oli päihtynyt alaikäinen.

Useamman sadan hälytystehtävän kattaus yön ajalta noudatti tuttua kaavaa.

Hälytysilmoituksista ylivoimaisesti suurin osuus koostui väkivallasta, häiriökäyttäytymisistä, ilotulitteiden aiheuttamista häiriöistä ja niiden varomattomasta ampumisesta.

Usein ankara juhliminen johti sellaiseen hankalaan mielentilaan ja pärjäämättömyyteen, jossa kantoavuksi tarvittiin lopulta poliisia. Noin 40 tapauksessa juhlijasta oli syytä huolehtia, ja tällaisissa tapauksissa henkilöt joutuvat heräämään uuteen vuoteen poliisin säilöönottotiloissa.

Itä-Suomessa vuoden vaihtuminen työllisti poliisia hälytystehtävien merkeissä

Illan edetessä kohti vuoden vaihdetta poliisille tuli ympäri Itä-Suomea useita hälytystehtäviä. Tehtävät painottuivat häiriötehtäviin, missä osittain oli mukana ilotulitteiden ampuminen.

Alkuilta oli vielä Itä-Suomessa poliisin näkökulmasta rauhallinen, mutta noin klo 20 aikaan illalla tehtävien määrä alkoi kasvamaan ympäri Itä-Suomea.

Ympäri Itä-Suomea poliisia työllisti uuden vuoden vaihtumisen juhlinnan keskellä useat häiriökäyttäytymiset julkisilla paikoilla ja kotihälytystehtävillä. Useampaan näistä liittyi mukaan alkoholi ja ilotulitusraketit. Puolen yön jälkeen partioita työllisti ihmisten väliset riidat, mitkä olivat joissakin tapauksissa yltyneet tappeluiksi.

Ilotulitteista tuli etenkin Etelä- ja Pohjois-Savossa ilmoituksia, että raketteja ammutaan ihmisiä, rakennuksia ja muuta materiaalia kohti aiheuttaen vahinkoa. Osassa tilanteissa mukana oli alkoholi, tai ampujat olivat alaikäisiä.

Ilotulituksien, häiriökäyttäytymisien sekä kotihälytysten lisäksi poliisi työllisti etenkin vahingonteot sekä haja-asutusalueilla erilaiset liikennetehtävät. Pääasiassa näitä olivat tieltä ulossuistumiset tai päihtyneenä ajamiset.

Poliisi valvoi tehostetusti Kuopion Tahkon alueella uuden vuoden juhlintaa. Poliisille tuli Nilsiän alueelle muutamia kotihälytys- ja liikennetehtäviä.

Juuassa tapahtui lauantaina 31.12.2022 alkuillan aikana henkilöauton ja mopoauton peräänajo. Henkilöauton kuljettaja oli ajanut valottoman mopoauton perään noin 80 km/h vauhdista. Mopoauton kuljettaja loukkaantui törmäyksessä vakavasti. Henkilöauton kuljettajalle tehty huumepikatesti näytti positiivista huumausaineiden käytölle.

Kuopiossa, Mikkelissä ja Joensuussa poliisi painotti yleisen järjestyksen ja turvallisuuden valvontaa kaupunkien keskusalueille hälytystehtävien lomassa. Haja-asutusalueilla poliisipartiot tekivät liikennejuopumus- ja ajotapavalvontaa.

Aamuyötä kohti mentäessä hälytystehtävien määrä rauhoittui Itä-Suomen alueella.

Vuodenvaihde piti poliisin kiireisenä Hämeessä

Vuodenvaihde oli Hämeen poliisilla kiireinen, vuorokauden aikana tehtäviä kertyi reilusti yli 300 kappaletta. Poliisia työllisti yön aikana erilaiset häiriökäyttäytymiseen ja nujakointiin liittyvät tehtävät. Myös erilaisia liikenteeseen liittyviä tehtäviä oli vuorokauden aikana runsaasti.

LAHTI: Poliisi sai lauantaina iltapäivällä ilmoituksen miehestä, joka oli anastanut Lahdessa sijaitsevasta marketista hammasharjojen vaihtopäitä yli 500 euron arvosta. Mies oli pakannut kaupassa reppuunsa huomattavan määrän harjoja ja poistunut kaupasta maksamatta repun sisältöä. Vartijan kiinniottamaa miestä epäillään varkaudesta ja hänet otettiin kiinni rikoksesta epäiltynä.

Poliisi sai uudenvuoden yönä tehtävän keskustassa sijaitsevaan ravintolaan, jossa asiakas oli anastanut myyntitiskiltä viinapullon. Mies oli alkanut nauttia anastamansa pullon sisältöä ravintolassa ilman aikomusta maksaa pulloa. Järjestyksenvalvojan puututtua tilanteeseen, mies oli käyttäytynyt siinä määrin aggressiivisesti, että järjestyksenvalvoja oli joutunut ottamaan tämän hallintaansa. Miehen aggressiivinen käytös jatkui vielä poliisiasemalla, missä mies harasi vastaan säilöön laitettaessa. Parikymppistä miestä epäillään näpistyksestä ja haitanteosta virkamiehelle.

Poliisi sai lauantai-iltana ilmoituksen Kivistönmäellä tapahtuneesta liikenneonnettomuudesta, jossa oli osallisena kolme henkilöautoa. Henkilöauton epäillään törmänneen Lahdenkadulla edellään ajaneen henkilöauton perään tämän hidastettua nopeuttaan liikenne-esteen vuoksi. Törmäyksen seurauksena peräänajettu auto törmäsi vielä edellään ajaneen auton perään. Onnettomuusautoissa oli yhteensä kuusi henkilöä, joista takimmaisen auton kuljettaja sai törmäyksessä sairaalahoitoa vaativia vammoja. Takimmaisen auton kuljettajaa epäillään liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

Poliisi sai sunnuntaina aamuyöllä ilmoituksen keskustassa sijaitsevan ravintolan edustalla tapahtuneesta pahoinpitelystä. Tuntemattomaksi jääneen miehen epäillään pahoinpidelleen toista miestä ravintolan edustalla nyrkillä lyömällä ja poistuneen tämän jälkeen paikalta. Miehen epäillään pahoinpidelleen myös häntä seuraamaan lähtenyttä miestä lyömällä tätä nyrkillä kasvoihin.

Poliisipartio pysäytti varhain sunnuntaiaamuna Hennalassa henkilöauton, jota kuljetti ajokiellossa oleva kolmekymppinen mies. Mies puhalsi alkometriin törkeän rattijuopumuksen rajan ylittävät lukemat ja lisäksi hänelle tehty huumepikatesti oli positiivinen. Miestä epäillään törkeästä rattijuopumuksesta, huumausaineen käyttörikoksesta ja kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta.

Poliisipartio pysäytti juuri vuoden vaihduttua Renkomäessä henkilöauton, jonka kuljettaja puhalsi alkometrikokeessa törkeän rattijuopumuksen rajan ylittävät lukemat. Törkeästä rattijuopumuksesta epäilty noin 50-vuotias mies käytettiin verikokeessa ja hänet määrättiin väliaikaiseen ajokieltoon.

Poliisipartio pysäytti lauantai-iltana ajokiellossa olevan miehen kuljettaman auton Kujalassa. Miehelle suoritettu puhalluskoe näytti nollaa, mutta hänelle suoritettu huumepikatesti oli positiivinen. Hieman yli 30-vuotiasta miestä epäillään rattijuopumuksesta, huumausaineen käyttörikoksesta ja kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta.

HÄMEENLINNA: Poliisipartio pysäytti sunnuntaina aamuyöllä Paroisilla henkilöauton, joka lähti liikkeelle huoltoaseman pihalta. Autoa kuljettanut parikymppinen nainen puhalsi hänelle suoritetussa alkometrikokeessa rangaistavuuden rajan ylittävät lukemat. Nainen kuljetettiin tarkkuusalkometrikokeeseen, minkä perusteella häntä epäillään törkeästä rattijuopumuksesta. Nainen määrättiin lisäksi väliaikaiseen ajokieltoon.

JANAKKALA: Poliisipartio pysäytti sunnuntaina aamuyöllä moottoritiellä hieman yli 30-vuotiaan naisen kuljettaman henkilöauton. Nainen puhalsi hänelle suoritetussa alkometrikokeessa rangaistavuuden rajan ylittävät lukemat. Nainen käytettiin tarkkuusalkometrikokeessa, jonka perusteella häntä epäillään törkeästä rattijuopumuksesta. Nainen määrättiin väliaikaiseen ajokieltoon.

RIIHIMÄKI: Parikymppisen miehen epäillään syyllistyneen pahoinpitelyyn lyömällä toista miestä nyrkillä keskustassa sijaitsevassa ravintolassa. Miehen epäillään lyöneen toista ravintolan pöydässä istunutta miestä kasvoihin, minkä seurauksena mies sai lieviä vammoja kasvojen alueelle.

LOPPI: Poliisipartio havaitsi sunnuntaina aamuyöllä Lopen kantatiellä ylinopeutta vastaan ajaneen henkilöauton. Auton nopeudeksi todettiin 136 km/h rajoituksen ollessa 80 km/h. Autoa kuljettanutta nuorta miestä epäillään törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja hänet määrättiin väliaikaiseen ajokieltoon.

FORSSA: Poliisipartio havaitsi lauantai-iltana Porin valtatiellä selvää ylinopeutta vastaantulevan henkilöauton. Auton nopeudeksi mitattiin 120 km/h paikassa, jossa rajoitus on 80 km/h. Pysäytetyn auton kuljettajaksi osoittautui ajokiellossa oleva parikymppinen mies, joka puhalsi alkometriin rattijuopumuksen rajan ylittävät lukemat. Tarkkuusalkometrikokeen jälkeen miehelle kirjattiin sakko rattijuopumuksesta, kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta sekä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

Meri-Lapin poliisia ovat työllistäneet häiriökäyttäytymiset, rattijuopumukset ja pahoinpitelyt uuden vuoden vaihteessa.

Meri-Lapissa on vuorokauden aikana ollut 88 poliisitehtävää, joista 63 on ollut ilta/yöaikaan. Poliisia ovat työllistäneet rattijuopumukset, häiriökäyttäytymiset ja pahoinpitelyt.

Alkuillasta ilotulitusraketteja on ammuttu Torniossa paikoissa, joissa niitä ei saisi ampua. Torniossa ovat nuoret räjäytelleet pieniä ilotulitteita liikekiinteistössä sisällä ja poistuneet paikalta. Tornion keskustassa on ammuttu ilotulitteita parvekkeelta. Kauppakeskuksen edustalla ovat nuoret ampuneet ilotulitteita. Kyseinen alue on ollut kielletty alue rakettien ampumiselle.

Kemissä ilotulitteita on ammuttu kohti rakennuksia. Täikön puistossa olleet nuoret ovat ampuneet raketteja rakennuksia kohti.

Keminmaassa nuoriso on ampunut ilotulitteita koulun pihalla.

Kemin ja Tornion sekä Keminmaan alueella on ollut ilmoituksia pahoinpitelyistä. Liikenteestä on aiheutunut useita tehtäviä poliisille ulosajojen ja rattijuopumusilmoitusten vuoksi.

Poliisin kiinniottamaksi on tullut yhteensä kuusi henkilöä.

Rovaniemen poliisin uuden vuoden vaihde oli tehtävien osalta kiireinen. Poliisia työllistivät useat pahoinpitelyilmoitukset sekä lukuiset yleiseen järjestykseen ja turvallisuuteen liittyvät moninaiset tehtävät.

Keskustan alueella oli paljon ihmisiä liikenteessä ja vuodenvaihdetta ja ilotulitusta oli keskustassa joen rannoilla seuraamassa arviolta n. 2000 ihmistä. Suurempia järjestyshäiriöitä ei kuitenkaan ihmisjoukoissa syntynyt. Jätkänkynttiläsilta oli osittain ruuhkautunut ja liikenne tukkiutui kun ihmiset seurasivat myös sillalta rakettien ammuntaa. Rakettien ampumiseen poliisien tarvitsi puuttua vain muutamassa tapauksessa.

Viikonlopulta rikosilmoituksia kirjattiin lähinnä pahoinpitelyistä, joita tapahtui niin keskustan ravintoloissa kuin yksityisasunnoissa. Pahoinpitelyilmoituksia oli määrällisesti hieman tavanomaista viikonloppua enemmän. Näiden lisäksi muutamat rattijuopumus- sekä omaisuustehtävät työllistivät. Juopumuksen vuoksi poliisilaitoksella vietti yönsä viikonlopun ajalta reilu 10 henkilöä, joka on aikaisempiin vuodenvaihteisiin verrattuna vähäinen määrä.

By VictoriaMedia

Victoria Media - Kotimaan Uutiset, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka. Email: kotimaanuutiset@victoriamedia.fi