Kuvassa on esitetty Varsinais-Suomessa asuvilla henkilöillä todetut koronavirustapaukset 2.3.2020 alkaen. Tilastosta voidaan huomata, että eniten positiivisia koronatapauksia ilmeni huhtikuun aikana. Tapausmäärät putosivat toukokuun aikana ja olivat selvästi alhaisemmat kesä-heinäkuun ajan. Elokuusta alkaen tapausmäärät ovat jälleen nousseet. Tapausmäärien perustaso on jäänyt koholle, vaikka määrät eivät ole kasvaneet viikon 33 jälkeen.

Vakavia koronavirustaudin seurauksia on ollut syksyllä vähemmän kuin keväällä.

– Tehohoitoa tarvitsevia koronaviruspotilaita on nyt vähemmän kuin epidemian ensimmäisessä aallossa. Tämä saattaa johtua siitä, että koronavirukseen sairastuu aiempaa nuorempia ihmisiä. Tapauksista suurin osa on ikäryhmässä 20–40-vuotiaat, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala sanoo.

Hän suosittaa, että esimerkiksi opiskelijajärjestöt rajoittavat kokoontumisia.

– Emme suosittele joukkotilaisuuksia, joissa esimerkiksi käytetään päihteitä. Silloin turvaohjeet helposti unohtuvat ja syntyy joukkotartunnan vaara, hän korostaa.

Tilaisuuksia, joissa turvavälejä on mahdollista pitää, esimerkiksi teatteriesityksiä, voidaan järjestää. Aluehallintovirasto on antanut tilaisuuksille ohjeet.

Varsinais-Suomen koronatartunnoista lähes 40 prosenttia liittyy työ- tai vapaa-ajan matkailuun ulkomailla ja 15 prosenttia perheiden sisäisiin tartuntoihin. Tartuntaketjuista kyettiin selvittämään elokuun aikana noin 70 prosenttia.

– Suomen riskimaiksi luokittelemista maista palattaessa tulee ehdottomasti muistaa olla omaehtoisessa karanteenissa kahden viikon ajan. Kaikkia sosiaalisia kontakteja tulee välttää sinä aikana, Rintala lisää.

Koronavirustaudin vuoksi sairaanhoitopiirin sairaalaoissa on hoidossa alle viisi potilasta.

Turun yliopistollisen keskussairaalan (Tyksin) erityisvastuualueella on todettu kesän jälkeen ensimmäinen koronavirustautiin liittyvä kuolemantapaus. Epidemian alusta lähtien alueella on kuollut kaikkiaan 20 ihmistä koronan aiheuttamaan tautiin. Tyksin erityisvastuualueeseen kuuluvat Varsinais-Suomen, Satakunnan ja Vaasan sairaanhoitopiirit.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella on todettu 6.9. mennessä yhteensä 477 koronaan sairastumista. Koronan ilmaantuvuus on laskenut 5,4:än 100 000:tta asukasta kohden (5.9.), kun se oli viikkoa aiemmin 7,5. Myös koko maassa koronan ilmaantuvuus väheni 5,6:en edellisen viikon 6,1:stä.

Nuhan syynä voi olla rinovirus

Varsinais-Suomessa on liikkeellä myös muita hengitystieviruksia kuin koronaa.

– Rinovirus on pääsääntöisesti nuhakuumeen aiheuttaja tällä hetkellä. Teimme laajan hengitystievirustestin satunnaisotoksella 30 koronanäytteestä. Näistä rinovirus löytyi 22 näytteestä, Tyksin molekyylimikrobiologian ja virologian ylilääkäri Tytti Vuorinen kertoo.

Tyks Laboratorioissa tehdyn koronatestin vastauksen saaminen on edelleen nopeutunut. Keskimääräinen aika näytteenotosta vastaukseen on tällä viikolla ollut alle yksi vuorokausi.

Koronatestien näytemäärät ovat laskeneet elokuun huippulukemista. Tyksin kliinisen mikrobiologian laboratorio analysoi viime viikolla keskimäärin 910 näytettä päivässä, kun määrä edellisviikolla oli 1020 näytettä päivässä.

– Viime viikolla positiivisten osuus laski entisestään ja oli 0,08 prosenttia. Alkuviikon perusteella näytemäärä voi edelleen hiukan laskea, laboratorion osastonylilääkäri Kaisu Rantakokko-Jalava sanoo.

Ennen yhteydenottoa ja testeihin hakeutumista suosittelemme aina oirearvion tekemistä Oma olo -palvelussa https://www.omaolo.fi/palvelut/oirearviot/649 .

THL:n valtakunnallinen tilannekatsaus: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/tilannekatsaus-koronaviruksesta

Lounais-Suomen aluehallintoviraston kooste ohjeista: http://www.avi.fi/web/avi/-/kooste-koronarajoitusten-sisallosta

Muistutamme riittävistä turvaväleistä kaikissa kohtaamisissa, säännöllisestä käsien pesusta ja yskimishygieniasta – omaksi ja muiden terveydeksi. 

* Luvut täsmentyvät päivittäin tietojen rekisteröitymisestä johtuen. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri ilmoittaa kaikki Varsinais-Suomen alueella todetut koronavirustartunnat riippumatta siitä, missä näyte on otettu ja analysoitu. Turun lentoasemalla otetut positiiviset näytteet kirjautuvat Turkuun, jos henkilöllä ei ole vakituista osoitetta Suomessa. THL tartuntatautirekisterin luvut sisältävät kaikki tapaukset, joiden kotipaikka on Varsinais-Suomi, mutta näyte on voitu ottaa muualla kuin Varsinais-Suomessa.

By VictoriaMedia

Victoria Media - Kotimaan Uutiset, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka. Email: kotimaanuutiset@victoriamedia.fi