Huumelastin katukauppa-arvo on jopa puoli miljardia euroa. [Maksu- ja Tolliamet]

Viron Vero- ja tullihallituksen (MTA) työntekijät löysivät yhteistyössä Hollannin poliisin, Suomen tullin ja Europolin kanssa 3,5 tonnia huumausainetta.

MTA:n työntekijät tarkastivat 21. maaliskuuta Muugan satamassa olevat kylmäkontit. Kontti sisälsi banaaneja, jotka kulkivat Ecuadorista, Posorjan satamasta. Tarkastuksessa havaittiin yhdessä säiliössä poikkeama verrattuna muihin vastaaviin ja lisätarkastuksen tuloksena löydettiin 72 mustaa pussia, joista yli kolme tuhatta kalvopäällystettyä ja teipattua kiinteää valkoista jauhetta löytyi. Valkoinen jauhe reagoi kokaiinin pikatestiin, aine lähetetään Viron oikeuslääketieteelliseen instituuttiin analysoitavaksi aineen puhtauden selvittämiseksi. Kyseessä on yksi suurimmista takavarikoiduista kokaiinimääristä Baltiassa ja Pohjoismaissa. Sen vähittäismyyntiarvo olisi ollut lähes puoli miljardia euroa.

Tutkimusosaston lääkepalvelun päällikön Raul Koppelmaan mukaan näin suuria määriä ei ole tarkoitettu Viron markkinoille, koska siellä ei ole kuluttajayhteisöä. “MTA sai Suomen tullilta ja Hollannin poliisilta tietoa mahdollisesta kokaiinin salakuljetuksesta. Erityisesti riski nähtiin Rotterdamin satamasta 5. maaliskuuta lähteneellä aluksella MILAN EXPRESS, jonka oli määrä saapua Muugan satamaan Southamptonin ja Kotkan satamien pysähdysten jälkeen. Laiva lastattiin konteissa, joista suurin osa oli tarkoitettu Venäjän federaatioon. Tämän menettelyn puitteissa MTA tekee tiivistä yhteistyötä kansainvälisen poliisin, mukaan lukien Hollannin poliisin, Suomen tullin ja Europolin kanssa tapaukseen liittyvien rikollisten tunnistamiseksi”, Koppelmaa sanoi.

Syyttäjä Raigo Aas huomauttaa, että Etelä-Amerikasta saapuvat huumeet puretaan yleensä Euroopan suurissa satamissa. “Aiempien kokemusten ja ensimmäisten menettelyvaiheiden perusteella voimme päätellä, että rikolliset eivät takavarikoineet huumetta missään näistä Euroopan suurista satamista. Suurin osa kokaiinista lastataan ajoneuvoihin suuremmissa satamissa ja kuljetetaan pienempiä määriä eri puolilla Eurooppaa. Näin suuri määrä huumeita ei ollut tarkoitettu Viron sisämarkkinoille.

“Tämälöytö osoittaa kansainvälisen yhteistyön tärkeän roolin päivittäisessä työssämme. Eri maiden lainvalvontaviranomaisten operatiivisella tiedonvaihdolla varmistetaan, että vaaralliset huumeet hävitetään ennen kuin ne saapuvat kuluttajalle, sillä rikastuminen toisten hengen ja terveyden kustannuksella ei ole millään tavalla hyväksyttävää, Aas lisäsi.

Rikosjutun esitutkinnan suorittaa Unkarin tiedeakatemian tutkintaosaston huumevalvontayksikkö, ja menettelyä johtaa yleinen syyttäjä.

By VictoriaMedia

Victoria Media - Kotimaan Uutiset, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka. Email: kotimaanuutiset@victoriamedia.fi