Israelin tiedustelu epäonnistui pahasti ennakkovaroituksen antamisessa koskien Hamasin hyökkäystä. Tästä tullee vielä virallinen tutkimus, jossa pyritään selvittämään tiedustelun epäonnistumisen syytä.
Tämä ei ole ensimmäinen epäonnistuminen Israelin normaalisti hyvin korkeatasoiselle tiedustelukoneistolle.
50 v sitten Yom Kippur -sodan alla tapahtui strategisen tason epäonnistuminen, kun ei osattu varoittaa Egyptin ja Syyrian hyökkäyksestä.
Libanoniin hyökättäessä 2006 epäonnistuttiin operatiivisella ja taktisella tasolla Hizbollahin puolustuskyvyn ja osaamisen arvioinnissa, mikä johti suuriin tappioihin. Oma syynsä oli ”vaikutuskeskeiseen sodankäyntiin” ihastuneessa IDF:n ilmavoimataustaisessa komentajassa.
Vääriin asioihin keskittyminen oli rapauttanut maavoimien taistelukykyä, mukaan lukien taktisen tason tiedustelu.
Mistä toistuvat epäonnistumiset sitten johtuvat? Taustalla on tietenkin monia syitä.
Yksi on organisointi. Suurissa, usein putkimaisesti operoivissa, tiedusteluorganisaatioissa kaikki relevantti kerätty tieto ei aina päädy oikealle analysojalle. Tällöin useistakaan heikoista signaaleista ei välttämättä muodostu kokonaiskuvaa.
Toinen yleinen syy on vastustajan aliarviointi. Omaan teknologiseen ja taidolliseen ylivoimaan tuudittautuva organisaatio ei välttämättä ymmärrä miten taitava vastustaja voi välttää havaituksi tulemista, oli kyseessä sitten SIGINT tai HUMINT -tiedustelu.
Kolmantena voi olla lauma-ajattelu. Johdon ollessa vahvasti jotain mieltä, eivät eriävät mielipiteet nouse välttämättä esille. Joko organisaatio vaimentaa eri mieltä olevat, tai omaa mielipidettä ei uskalleta tuoda esille. Pitkään jatkunut rauhan tila vaikeuttaa tilannetta.
Viimeisenä haasteena on usein asian esittäminen poliittiselle johdolle. Tiedustelujohto ei välttämättä uskalla antaa varoitusta epävarmassa tapauksessa, ettei oma uskottavuus kärsi jatkuvista vääristä varoituksissa. ”Pekka ja Susi” -ilmiö.
Saattaa myös olla, että poliittinen johto ei huomioi varoituksia, koska ei haluta tulla ulos liian agressiivisina kv-yleisölle, tai jos sanoma ei sovi poliittisen johdon sisäpoliittiselle agendalle. Esim liikekannallepano on kallis ja epäsuosittu toimenpide.
Mikä oli syynä nyt tapahtuneeseen epäonnistumiseen selvinnee aikanaan. Tiedustelu ja oikea-aikaisen ennakkovaroituksen antaminen on vaikeaa. Organisaatio pitää säilyttää tehokkaana ja nöyränä ja dialogin ja luottamuksen poliittisen johdon kanssa pitää olla kunnossa.
Kirjoitus on julkaistu alunperin Pekka Toverin viestipalvelu X:n tilillä.