Nuijamaan kirkko (kuvaaja Pertti Kakkonen)
Nuijamaan kirkon seinää sytytettiin palamaan aamulla 12.6.2022. Teosta epäiltynä on otettu kiinni yksi henkilö.
Sunnuntaiaamuna 12.6.2022 Nuijamaan kirkolla syttyi pieni tulipalo, joka saatiin nopeasti hallintaan ja sammutettua.
Kirkko selvisi vähillä vahingoilla, ainoastaan kirkon ulkoseinä kärsi vaurioita. Sisätiloihin aiheutui jonkin verran savuhaittoja, joiden vuoksi klo 13 alkavaksi sovittu messu siirrettiin viereiselle seurakuntatalolle.
Kaakkois-Suomen poliisi on edistynyt Nuijamaan kirkon tulipalon tutkinnassa. Palo oli sytytetty rakennuksen ulkopuolelta. Valvontakameratallenteiden perusteella palon oli sytyttänyt yksin liikkunut henkilö, jonka poliisi on ottanut kiinni eilen iltapäivällä.
Epäilty, noin. 30-vuotias mies, on tällä hetkellä pidätettynä. Häntä epäillään todennäköisin syin tuhotyöstä. Epäiltyä on kuulusteltu ja hän on ollut yhteistyöhaluinen, mutta jossain määrin muistamaton tapahtumien kulusta. Tekoon ei epäillä liittyvän uskonnollisia, poliittisia tai ideologisia motiiveja.
FAKTAA:
Nuijamaan ensimmäinen kirkko valmistui 1887 seurakunnan ollessa vielä tuolloin osa Viipurin maaseurakuntaa. Kirkko paloi kuitenkin heti jatkosodan alussa kesäkuussa 1941. Seurakunnan tiukan taloudellisen tilanteen vuoksi uuden kirkon rakentamista tukivat Kirkkoja Karjalaan –rahasto sekä Luterilaisen maailmanliiton amerikkalainen osasto.
Valmistuttuaan uusi kirkko oli ensimmäinen sotien jälkeinen jälleenrakennuskirkko. Arkkitehtipariskunta Tarja Salmio-Toiviainen ja Esko Toiviainen laativat uuden kirkon piirustukset, ja se vihittiin käyttöön joulukuussa 1948. Kellotapuli valmistui vuotta myöhemmin. Kellotapulin vieressä sijaitseva sankarihaudan muistomerkki kuvaa kahtia jaettua seurakuntaa.
Kirkon ”Ristiltä otto” –niminen alttariveistos on kuvanveistäjä Armas Tirrosen käsialaa. 12-äänikertaiset mekaaniset urut ovat urkurakentamo Hans Heinrichin vuonna 1970 valmistamat. Nuijamaan kirkko sai Mixtuur-virtuaaliurut ja Genelecin äänentoiston joulukuussa 2018. Soittopöytä sijaitsee kirkon etuosassa. Kirkkoon mahtuu noin 240 henkeä.