Launosten vedenottamon talousveden tutkimuksissa on tänään 18.8.2016 todettu mik-robiologisten laatuvaatimuksen ylittyneen suolistoperäisten enterokokkien sekä mikro-biologisten laatusuositusten ylittyneen koliformisten bakteereiden osalta. Verkostoveden saastumisen syyksi epäillään pintaveden pääsyä raakavesikaivoon.
Saastumisen lähteeksi epäilty kaivo on poistettu käytöstä tänään. Launosten verkostoa desinfioidaan kloorilla ja tämä aiheuttaa muutoksia veden makuun ja hajuun.
Juomavesi tai ruuanvalmistukseen käytettävä vesi tulee keittää, koska myös tau-dinaiheuttajabakteereita saattaa olla verkostossa. Keittokehotus koskee koko Lau-noston vedenottamon jakelualuetta ja on voimassa toistaiseksi.
Veden keitto-ohje:
Juomavesi tai ruuanvalmistukseen käytettävä vesi tulee keittää. Erityisen tärkeää tämä on lasten, vanhusten tai muutoin heikkokuntoisten osalta. Keittoaika on noin 5 mi-nuuttia.
Vedenkeittimissä keittoaika ei ole riittävä. Myös kahvinkeittimissä, mehujen laimennok-sissa ja jääpaloihin käytettävä vesi on keitettävä. Siivoukseen, tiskaamiseen ja pesey-tymiseen voi käyttää hanavettä aivan normaalisti, kuitenkin on huolehdittava siitä, että pestyt astiat kuivuvat kunnolla ennen seuraavaa käyttöä.
Mikäli esiintyy vatsaoireita (ripuli, oksennus, vatsakivut) ottakaa yhteyttä:
Klo 8–22 Riihimäen seudun terveyskeskus (Kontiontie 77, Riihimäki) puh. 019 758 5600,
Klo 22–08 Kanta-Hämeen keskussairaala, Hämeenlinnan yksikkö puh. 03 629 4500
Erityisen tärkeää yhteydenotto on elintarviketyöntekijöiden sekä hoitotyössä olevien osalta.
Lisäksi toivomme työpaikkojen, työterveyshuoltojen, koulujen ja päiväkotien ilmoittavan suoraan terveysvalvonnalle (puh. 019 758 5775) normaalia suuremmista poissaoloista.
Tilannetta selvitetään lisänäytteenotolla ja tuloksia niistä saadaan lähipäivinä.