Iltalehti uutisoi eilen verkossa sekä tänään painetussa lehdessä, että suomalaisten lihankulutus olisi kolminkertainen ravitsemussuosituksiin nähden. Tosiasiassa suomalaisten lihankulutus on syödystä, kypsennetystä lihamäärästä laskettuna hyvin lähelle ravitsemussuositusten mukainen. Ravitsemussuositusten mukaan meidän tulisi syödä punaista lihaa, eli sikaa, nautaa, lammasta sekä lihavalmisteita enintään 500 grammaa viikossa.
Luonnonvarakeskuksen uusimman ravintotaseen ennakkotietojen mukaan suomalaisten keskimääräinen lihankulutus viime vuonna oli ruhokiloina laskettuna 79,4 kiloa. Tähän lukuun on laskettu mukaan kaikki liha, mutta ravitsemussuositukset koskevat vain punaista lihaa. Siipikarjanlihan kulutukselle ei anneta määräsuosituksia.
Todellisuudessa kulutettuun punaisen lihan määrään tästä päästään vähentämällä ruhokiloista (57,8 kg) luut (keskimäärin 20 %), kypsennyshävikki (keskimäärin 30 %) sekä teollisuudessa, kaupassa ja kotona syntyvä ruokahävikki (keskimäärin 13 %). Todellisuudessa kulutamme keskimäärin 507 grammaa punaista lihaa viikossa ja ravitsemussuositus ylittyy vain puolikasta lihapullaa vastaavalla määrällä lihaa viikossa.
Lihan kulutuksemme kasvoi viime vuonna 3 %. Silti suomalaiset kulutusluvut ovat hyvin maltillisia kansainvälisessä vertailussa. Esimerkiksi Tanskassa lihan kulutus ilman riistaa vuonna 2013 oli 114 kg (47 % yli Suomen tason, Ranskassa 94 kg (21 % yli Suomen tason), Saksassa 88 kg (14 % yli Suomen tason) ja Ruotsissa 80 kg (3 % yli Suomen tason).