Suomessa on jäänyt lähes huomiotta EU:n uusin lastensuojeluasetusesitys, joka hyvän asian nimissä uhkaa rakentaa ennennäkemättömän rajun yksityistenkin viestien valvontamekanismin. Yritykset pakotettaisiin skannaamaan kaikkien kaikki yksityiset viestit hallitusten puolesta, koko ajan. Valvonnan piirissä olisivat niin sähköpostit, pikaviestimet (WhatsApp, Messenger, Signal jne) kuin puhelutkin, niin yksityishenkilöiden väliset kuin esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollon toimijoiden viestintäkin.

Yli 80 eurooppalaista kansalaisjärjestöä on tänään lähettänyt avoimen kirjeen aiheesta EU-maiden hallituksille, se on luettavissa täällä

“Kaiken sähköisen viestinnän pakollinen valvonta – kuulostaa totalitäärisen diktatuurin märältä unelta, mutta juuri sitä EU nyt ajaa”, ihmettelee Effin toiminnanjohtaja Tapani Tarvainen.

“Hankkeella on hyvä tarkoitus, mutta sananlaskukin kertoo mihin hyvillä aikomuksilla kivetty tie johtaa”, toteaa Effin puheenjohtaja Leena Romppainen ja jatkaa “Lasten suojelemiseksi pitäisi tämän sijaan lisätä resursseja lasten ja nuorten palveluihin ja näiden rikosten tutkintaan. Tästä kaupallisten palveluiden viestien ja sisältöjen massavalvonnasta ei edes olisi oikeasti juurikaan hyötyä, sillä lasten pahoinpitelymateriaalien levittäjät ovat jo enimmäkseen siirtyneet pois näistä kaupallisista palveluista.”

Järjestelmästä syntyisi massiivinen tietoturvariski. “Kaikkien eurooppalaisten viestintään käsiksi pääsevä järjestelmä olisi vastustamaton houkutus pahantekijöille, myös eri maiden tiedustelujärjestöille”, huomauttaa Tarvainen, ja lisää “ilman tietoturva-aukkojakin väärinkäytösten mahdollisuus on ilmeinen: samaa mekanismia voisi käyttää toisinajattelijoiden ja eri tavoin hallituksia epäilyttävien ihmisten etsimiseen, kaikkiin hallituksiin ja viranomaisiin kun ei voi täydellisesti luottaa”.

Aikaisemmin samankaltaista järjestelmää suunnitellut Apple luopui viime vuonna ajatuksesta todettuaan ettei sellaista voi toteuttaa turvallisesti, ja viime viikolla Britannian hallitus tuli samaan johtopäätökseen ja päätti pudottaa “vakoilupykälän” pois omasta lakiesityksestään.

Säädösesityksessä on muitakin ongelmia, yksityisyyden suojan ja sananvapauden murentamisen lisäksi se uhkaa estää netin anonyymin käytön, mikä olisi katastrofaalista niin toisinajattelijoille, väärinkäytösten paljastajille kuin ihmisoikeusaktivisteillekin.

“Ongelma on vakava. Sitä ei pidä yrittää ratkaista hutiloiden, keinoilla joista on enemmän haittaa kuin hyötyä”, päättää Effin puheenjohtaja Leena Romppainen.

https://effi.org/chatcontrol/

https://edri.org/our-work/open-letter-eu-countries-should-say-no-to-the-csar-mass-surveillance-proposal/

https://effi.org/

By VictoriaMedia

Victoria Media - Kotimaan Uutiset, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka. Email: kotimaanuutiset@victoriamedia.fi