Epäillyn tekemä huumausainekauppa Tor-verkon markkinapaikoilla oli ammattimaista. Kuvassa epäillyn Tor-verkossa julkaisema huumausaineiden myyntikuva.

Keskusrikospoliisi on tutkinut laajaa Tor-verkon ja sähköpostin välityksellä tapahtunutta huumausainekauppaa. Poliisi on esitutkinnan aikana paljastanut ja tutkinut 24-vuotiaan lahtelaismiehen harjoittamaa laajamittaista ja jatkuvaa huumausaineiden levitystä. Epäilty aloitti toimintansa helmikuussa 2020 ja toiminta lakkasi poliisin kiinniottoon lokakuun lopussa. Miestä epäillään kahdesta törkeästä huumausainerikoksesta ja kahdesta lääkerikoksesta.

Epäillyn jäljille päästiin toisen rikoksen esitutkinnan yhteydessä tapahtuneen huumausainetakavarikon myötä. Toiminta-aikana epäillystä tuli yksi Suomen suurimmista huumausaineiden myyjistä yli tuhannella toteutuneella kauppatapahtumalla. Miehen epäillään levittäneen huomattavia määriä erittäin vaaralliseksi luokiteltuja huumausaineita sekä lääkeaineita.

– Toiminta on ollut järjestelmällistä ja ammattimaista. Ammattimaisuus välittyy siitä, että epäilty on rakentanut Tor-verkossa nimimerkkinsä ja huumausaineiden myynnin ympärille eräänlaisen tavaramerkin myyntikuvineen ja logoineen. Epäilty on tietoteknisesti kyvykäs ja hän on rajannut sosiaalisia kontaktejaan, mikä on mahdollisesti vahvistanut uskomusta siitä, että hän on suojassa kiinni jäämiseltä, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Hans Fagerström.

Suuri osa huumausainekaupoista tehtiin Tor-verkossa sijaitsevassa Sipulimarket-nimisessä kauppapaikassa, mutta erityisesti isoimmat kaupat tehtiin sähköpostin kautta. Epäilty tarjosi myyntiin amfetamiinia, kokaiinia, ekstaasia, MDMA:ta ja metamfetamiinia sekä lääkeaineeksi luokiteltavaa ketamiinia. Epäilty on hankkinut huumausaineita myyntiin Tor-verkon kautta Suomesta ja ulkomailta

.

Poliisin kuva takavarikoiduista huumausaineista.

Tilatut huumaus- ja lääkeaineet toimitettiin ostajille maastokätköihin tai postitse. Epäilty on toimittanut huumeet joko itse tai muiden henkilöiden avulla. Rikoskokonaisuudessa epäillään lisäksi muutaman henkilön osallistuneen eri tavoin epäillyn toimintaan.

Epäilty otettiin kiinni lokakuun 2020 lopussa ja samassa yhteydessä tehdyssä kotietsinnässä poliisi takavarikoi tämän asunnosta noin 6,5 kg amfetamiinia, 1,6 kg metamfetamiinia, 600 g kokaiinia, 2 kg MDMA-jauhetta, 7000 ekstaasitablettia, 50 g ketamiinia ja noin 45 000 euroa käteistä rahaa. Esitutkinnassa on takavarikoitu yhteensä noin 14,5 kg huumausaineita.

Takavarikoitujen huumeiden jälleenmyyntiarvo on noin 600 000 euroa. Esitutkinnassa epäillään, että epäilty on saanut rikollisella toiminnalla rikoshyötyä käteisenä rahana ja kryptovaluuttana yhteensä noin miljoonan euron edestä.

– Epäillyn myymistä ja myytäväksi levittämistä huumausaineista saatiin takavarikoitua esitutkinnan perusteella noin kolmasosa. Esitutkintaa on tehty yhteistyössä Tullin kanssa, Fagerström kertoo.

Esitutkinta siirtyy syyteharkintaan Etelä-Suomen syyttäjäalueelle helmikuun alkupuolella.

Pimeän verkon valvontaa tehostetaan

Poliisin tehtäviin kuuluu toiminnan seuraaminen ja valvominen pimeässä verkossa. Poliisihallituksen esityksestä eduskunta on hiljattain myöntänyt poliisille lisärahoitusta pimeän verkon seurantaan ja tilannekuvan muodostamiseen. Hankkeen myötä saadut lisäresurssit sijoitetaan Keskusrikospoliisin internettiedusteluun.

– Tor-verkon käyttöön liittyy usein ajatus, että siellä voi toimia anonyymisti lain ulkopuolella ilman kiinnijäämisen riskiä. Pimeä verkko ei ole lainvalvonnan ulkopuolista aluetta. Sanan- ja mielipiteenvapaudelle on yhteiskunnassa paikkansa, ja pimeä verkko tarjoaa siihen yhden mahdollisuuden, mutta rikosvastuuta anonymiteetti ei silti poista, sanoo poliisin kyberrikostorjuntakeskuksen päällikkö, rikostarkastaja Mikko Rauhamaa.

By VictoriaMedia

Victoria Media - Kotimaan Uutiset, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka. Email: kotimaanuutiset@victoriamedia.fi