Etelä-Savon pelastuslaitoksella oli vuonna 2021 yhteensä 3423 tehtävää. Vilkkain kuukausi pelastustoimen tehtävissä oli kesäkuu, jolloin oli 712 tehtävää. Pelastuslaitoksella oli keskimäärin 285 tehtävää kuukaudessa. Lisäksi Etelä-Savon pelastuslaitos hoiti vuonna 2021 Sosterin alueella 9162 ensihoidon tehtävää.

Kerimäellä syttyi 1. toukokuuta rakennuspalo, jossa loukkaantui sammutustehtävissä ollut sopimuspalomies. Onnettomuuden seurauksena sisäministeriö päätti asettaa pelastuslain mukaisen tutkintalautakunnan, jonka tehtävänä oli selvittää tapahtumien kulku ja antaa suosituksensa vastaavien onnettomuuksien välttämiseksi. Edellisen kerran vastaavanlainen tutkinta tehtiin vuonna 2006. Kerimäen rakennuspalon sammutustöissä grillikatoksen rakenteet pettivät ja sortuivat sopimuspalomiehen päälle. Sopimuspalomies oli palavien rakenteiden alla 8 minuuttia, ennen kuin hänet saatiin pelastettua.

15. kesäkuuta myrskypuuskat ylittivät Etelä-Savon. Ne aiheuttivat pelastuslaitokselle yhteensä 44 tehtävää, joista 41 oli pieniä vahingontorjuntatehtäviä, kaksi pientä rakennuspaloa (tarkistus- tai varmistustehtäviä) ja yksi maastopalo. Seuraava voimakas kesämyrsky riepotteli Etelä-Savoa 23. kesäkuuta aiheuttaen yli sata vahingontorjuntatehtävää. Toimintaan osallistui yli kymmenen yksikköä ja lähes sata henkilöä.

Savonlinnan Asemantiellä syttyi 26. kesäkuuta heti puolen yön jälkeen rakennuspalo. Salama iski kuusikerroksiseen kerrostaloon ja sytytti talon katon palamaan. Palo levisi muuallekin rakennukseen ja muodosti runsaasti savua. Samanaikaisesti sammutustöiden kanssa aloitettiin talon asukkaiden evakuointi. Rakennuksesta siirrettiin turvaan 15 ihmistä, joista viisi vietiin sairaalaan ja kymmenen tilapäismajoitukseen. Sairaalaan viedyt asukkaat olivat hengittäneet savua, mutta pelastuslaitoksen mukaan he olivat hyvävointisia.

Rantasalmella oli puolestaan 22. syyskuuta rakennuspalo pienkerrostalossa, jossa syttymishetkellä oli yhteensä yhdeksän ihmistä. Syttyneessä huoneistossa oli kaikkiaan neljä ihmistä, joista kolme pääsi itse pois parvekkeen kautta hyppäämällä ja pelastuslaitos avusti yhden henkilön ulos ikkunasta.

Maastopaloja keskikesällä

Maastopalot työllistivät pelastuslaitosta eniten kesä- ja heinäkuussa. Metsää ja maastoa paloi kuivan alkukesän aikana 105 maastopalossa yli 27 hehtaaria. Etelä-Savossa kuitenkin vältyttiin suurilta yksittäisiltä paloilta. Pelastuslaitos avusti heinä-elokuun vaihteessa Kalajoen maastopalon sammutustöissä Jokilaaksojen pelastuslaitosta useana päivänä ja paikalle lähetettiin henkilöstön lisäksi molemmat metsäsammutuskoneet.

Ensihoito ja ensivaste

Etelä-Savon pelastuslaitos tuottaa ensihoidon Sosterin alueelle. Hälytystehtäviä oli 9162 kappaletta. Ensivastetehtävät vähenivät vuoteen 2020 verrattuna sairaanhoitopiirien ensivastetoiminnalle asettamien koronaepidemiarajoitusten vuoksi. Koko maakunnan alueella oli yhteensä 408 ensivastetehtävää.

By VictoriaMedia

Victoria Media - Kotimaan Uutiset, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka. Email: kotimaanuutiset@victoriamedia.fi