Korkeasaaren Amazonia-talossa elävä brasiliansateenkaariboa on poistunut terraariostaan. Henkilökunta havaitsi tilanteen viime viikon lopulla, mutta etsinnöistä huolimatta eläintä ei ole löydetty. Käärme ei ole ihmisille vaarallinen. Se on yöaktiivinen, eikä sille ole ominaista hakeutua ihmisten luo tai yleisötiloihin, vaan ennemmin vetäytyä syrjään. Sateenkaariboa ei ole myrkyllinen ja se saalistaa ravinnokseen kuristamalla pieniä jyrsijöitä ja sammakoita.

Eläinten vointia seurataan Korkeasaaressa säännöllisesti. Brasiliansateenkaariboa on aktiivinen yöaikaan ja viettää päivät piiloutuneena. Aiemminkin on ollut kausia, jolloin boaa ei ole nähty muutamaan päivään, sillä karikkeen seassa lepäävää käärmettä ei ole haluttu häiritä. Terraarion tyhjyys havaittiin viime viikolla ja poistumisreittiä sekä mahdollista uutta majapaikkaa on etsitty henkilökunnan voimin. Reitti on todennäköisimmin käynyt altaan viemärin kautta, sillä viemärirakenteesta puuttui roskasiivilä ja poistoputki on mitoitettu tilassa aiemmin eläneen suuremman käärmeen mukaan.

“Olemme käyneet poikkeustilannetta läpi ja arvioineet, että vaaraa ei aiheudu ihmisille eikä toivottavasti myöskään käärmeelle itselleen. Jatkamme etsintöjä ja toivomme löytävämme boan hyvävointisena”, kertoo eläintenhoidon ja suojelun johtaja Nina Trontti.

Brasiliansateenkaariboa on laji, joka liikkuu pääasiassa maassa. Se viihtyy hyvin myös vedessä ja voi viettää siellä pitkiä aikoja niin, että vain pää on pinnalla. Käärmeen on mahdollista elää Amazonia-talon viemäriverkostossa. Viemäreitä on kuvattu sekä Korkeasaaren omalla kuvauskalustolla että LVI-alan ammattilaisten välineillä. Amazonia-talon wc-tilat on suljettu toistaiseksi varotoimena. Talon muista yleisötiloista ei ole suoraa yhteyttä viemäriverkostoon, sillä lattiakaivot ovat eläin- ja takatiloissa. Amazonia-talossa on yleisöaikaan lisähenkilökuntaa vastaamassa vierailijoiden kysymyksiin.

Karkuteillä oleva brasiliansateenkaariboa on 12-vuotias, eli hyvässä keski-iässä. Se on noin 1,5 metrin mittainen ja ranteen paksuinen koiras. Käärme on entinen lemmikki ja sekä entisen omistajan että hoitajien mukaan käytökseltään rauhallinen. Boa tuotiin Amazonia-talon terraarioon toukokuun 2023 lopulla. Terraario sisustettiin lajille sopivaksi ja tarkastettiin ennen eläimen siirtoa. Käärme on ruokittu edellisen kerran noin kuukausi sitten. Käärmeet syövät harvoin ja oletettavissa on, että se on löytänyt syödäkseen talon rakenteissa eläviä luonnonvaraisia hiiriä tai myyriä. Tässä tilanteessa boaa ei siis pystytä houkuttelemaan esiin ruualla.

By VictoriaMedia

Victoria Media - Kotimaan Uutiset, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka. Email: kotimaanuutiset@victoriamedia.fi