Lounais-Suomen poliisi muistuttaa, että mopoissa havaittavat epäkohdat ja puutteet ovat merkittävä riski liikenneturvallisuudelle. Huoltajan tulee varmistaa, että nuoren mopo on liikennekelpoinen ja lainmukainen.

Lounais-Suomen poliisi tekee säännöllisesti muun liikenne- ja nuorisovalvonnan ohella myös mopovalvontaa. Esimerkiksi viime viikolla Paraisilla tehdyssä valvonnassa ilmeni paljon puutteita ja huomautettavaa.

Valvontaa keskitettiin manner-Paraisille paitsi poliisin omien havaintojen myös kansalaisilta tulleiden ilmoitusten vuoksi. Niiden mukaan etenkin Paraisten keskustassa liikkuu paljon mopoja, joiden kunto on kyseenalainen ja joilla myös ajetaan liikennesääntöjen vastaisesti.

Poliisi tapasi liikenteestä niin viritettyjä mopoja kuin mönkijöitäkin. Esimerkiksi yksi tavatuista mopoista kulki 84 km/h. Yhdelle mönkijälle, jonka tekninen sallittu nopeus on 40 km/h, mitattiin nopeudeksi 70 km/h.

Kun mopon tai mönkijän rakennetta on muutettu siten, että se kulkee kovempaa kuin kyseisen ajoneuvoluokan osalta on sallittua, poliisi poistaa siitä kilvet ja toimittaa ne katsastusasemalle.

Mopon kohdalla tämä tarkoittaa usein sitä, että ajoneuvo luokitellaan moottoripyöräksi. Lisäksi kuljettaja usein syyllistyy kulkuneuvon kuljettamiseen oikeudetta hänen ajettuaan moottoripyörää mopokortilla.

Tästä puolestaan seuraa sekä sakko että ajokielto. Varsin usein näissä tilanteissa sakko kirjoitetaan myös jostakin muusta rikkeestä, kuten vaikkapa ylinopeudesta.

Paraisten viimeviikkoisessa tehostetussa mopovalvonnassa liikenteestä tavattiin myös muutama mopolla keulija, yksi ajokiellossa oleva mopoilija sekä moottoripyöräilijä, jonka moottoripyörän kilpi oli teipattu näkymättömiin. Näistäkin seuraamuksena oli sakkoja.

Poliisi toivoo, että huoltajat kiinnittäisivät huomiota siihen, millaisella ajoneuvolla heidän jälkikasvunsa liikenteessä liikkuu. Erityisen tärkeää olisi huolehtia siitä, että varusteet ovat kunnossa ja että rakenteellista nopeutta ei ole muutettu.

Usein vanhemmat omistavat ajoneuvon, jolla nuori liikkuu. Ajoneuvolain mukaan omistaja tai haltija sekä ajoneuvon kuljettaja ovat vastuussa siitä, että liikenteeseen käytettävä ajoneuvo on liikennekelpoinen.

Poliisin suorittaman valvonnan tarkoituksena on parantaa sekä mopoilijoiden kuin myös kaikkien muiden tielläliikkujien turvallisuutta.

By VictoriaMedia

Victoria Media - Kotimaan Uutiset, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka. Email: kotimaanuutiset@victoriamedia.fi