Tuomas Gerdt reserviupseerikurssin päätöstilaisuudessa vuonna 2014. Kuvaaja: Kirsi Lauri/Maasotakoulu.

Lappeenrannan kaupunki haluaa kunnioittaa edesmennyttä lappeenrantalaista Mannerheim-ristin ritaria Tuomas Gerdtiä. Kaupunki suunnittelee, että Lauritsalassa keskeisellä paikalla Lauritsalatalon kaakkoispuolella sijaitseva puistoalue nimetään Tuomas Gerdtin puistoksi.

Sotaveteraanin poika Olli Gerdt kertoo ilahtuneensa kaupungin suunnittelemasta kunnianosoituksesta.

– Kunnianosoitus on meistä omaisista hyvä ja arvostettava asia. Lappeenranta oli isälle ennen kaikkea kotikaupunki, jonne hän muutti 70-luvulla. Hän teki pitkän työuran Kaukaalla, josta hän jäi eläkkeelle vuonna 1987. Töiden ohella hän koki tärkeiksi muun muassa kesämökin Savitaipaleella, seutukunnan liikuntamahdollisuudet ja osallistumisen hirvenmetsästystapahtumiin.

– Isäni suhdetta Lappeenrantaan kuvastaa hyvin se, että hän halusi äitimme kanssa viettää kaupungissa pitkän työuransa jälkeen myös eläkepäivänsä ja tulla haudatuksi paikkakunnalle.

Lauritsalan alue oli hyvinkin tuttu talvi- ja jatkosodassa palvelleelle Mannerheim-ristin ritarille.

– Isäni arkipäivän ympyrät sijaitsivat Lauritsalassa. Se oli kotipaikka, jonka naapurit olivat perheellemme tärkeitä ja josta oli tietysti myös lyhyt matka työuran aikaisille konttoreille, Olli Gerdt sanoo.

Tuomas Gerdtin mukaan nimettäväksi esitettävässä puistossa on kaunista puistopuustoa, suurikokoisia puita ja istuskelupaikkoja. Kaupunkikehityslautakunta varautuu myös jatkossa kehittämään puistoa.

Nimettävä kohde valittiin yhdessä omaisten kanssa

Lappeenrannan kaupunginsihteeri Tuomo Sallisen mukaan nimettävä kohde valittiin yhdessä Tuomas Gerdtin omaisten kanssa. Myös Lauritsalan alueraatiin oltiin asiasta yhteydessä.

– Puiston nimeäminen Mannerheim-ristin ritarin Tuomas Gerdtin mukaan on pysyvä kunnianosoitus niistä uhrauksista, joita hän ja koko sodan kokenut sukupolvi joutuivat tekemään. Kaupungille oli tärkeää, että Gerdtin lapset Olli ja Anitta osallistuivat asian valmisteluun.

Kaupunkikehityslautakunta käsittelee puiston nimen muuttamista kokouksessaan 25.11.2020. Puistoalueen nimi tullaan muuttamaan Tuomas Gerdtin puistoksi parhaillaan valmistelussa olevassa Lauritsalatalon asemakaavamuutoksessa. Asemakaavaluonnos on tulossa nähtäville alkuvuodesta 2021 ja asemakaava hyväksyttäneen ensi vuoden kuluessa.

– Kun kaavaprosessi on valmis, järjestetään puiston avaamisen kunniaksi juhlatilaisuus, jonka ajankohta selviää myöhemmin, Tuomo Sallinen kertoo.

By VictoriaMedia

Victoria Media - Kotimaan Uutiset, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka. Email: kotimaanuutiset@victoriamedia.fi