Kuluneen kevään ja kesän aikana koko maassa poliisin tietoon on tullut lukuisia kovia ylinopeuksia. Näiden lisäksi poliisi on saanut huomattavasti aiempaa enemmän ilmoituksia mopojen, mopoautojen, traktorimönkijöiden ym. nuorten suosimien ajoneuvojen aiheuttamista häiriöistä koko poliisilaitosalueella kuluneena keväänä ja kesänä. Valvontapyyntöjä tulee mm. eri poliisien sähköposteihin, poliisin palautepostiin, sosiaalisen median kanaviin, lehtien mielipidepalstoille sekä hätäkeskukseen. Valvontapyyntöjä on tullut satoja.

Poliisilla on tiedossaan koko poliisilaitosalueella yleisimmät paikat, joissa mopoilijat kokoontuvat. Käymme valvomassa niitä palautteidenkin perusteella, ja nuorten kanssa pyritään asioista keskustelemaan silloinkin, kun akuuttia häiriötä ei ilmene. Toisinaan partion mennessä paikalle, ei tapahtumapaikalla ole enää ketään. Mitä voimme yhdessä tehdä? Toimintaohjeita antaa komisario Jari Lindholm.

-Jokaisella ihmisellä on oikeus kotirauhaan ja mikäli liikenteestä aiheutuu akuutisti erityisesti yöaikaan pitkäkestoista asuntoihin sisälle kuuluvaa meteliä, voi asiasta soittaa hätäkeskukseen, joka välittää tehtävän poliisille.

-Jos sinun nuori lapsesi ajaa mopolla, keskustele mopoilun säännöistä hänen kanssaan. Mopoilla ja muilla kulkuvälineillä liikkuminen tuo mukanaan vapautta, mutta myös vastuuta. Liikenneturvallisuuden huomioimisen lisäksi tulee muistaa, että ajoneuvon käsittelystä ei saa aiheutua kohtuutonta melua mm. ympäristölle. Yleinen tie ei ole myöskään oikea paikka temppuilulle.

Vanhempien on myös hyvä varmistaa, että heidän lapsensa mopoa tai muuta kulkuneuvoa ei ole viritetty ja että se on muutenkin kunnossa. Erityisesti jarrujen ja valojen on syytä olla kunnossa. Näistä asioista on hyvä puhua lastensa kanssa. Jos lapsesi mopon rekisterikilpeä on taivutettu ylöspäin niin, että kilpi ei ole helposti luettavissa, hälytyskellojen pitäisi soida. Vinkkejä viritetyn mopon tunnistamiseksi löydät esimerkiksi Liikenneturvan videoista. “Turvallisten rajojen asettaminen kuuluu ensisijaisesti vanhemmille, ei poliisille tai opettajille. Puuttuminen on välittämistä”, liikenneturvan videolla todetaan.

-Mopon virittäminen niin, että se kulkee auton nopeutta, on suuri riski lapselle itselleen. Autoilija ei oleta mopon lähestyvän risteyksessä esim. 70 km/h nopeudella. Mahdollisissa onnettomuuksissa pienemmällä ajoneuvolla liikkuva kärsii yleensä suuremmat vahingot. Mopon virittämisestä voi seurata sakkoa, veroa, ajokieltoa ja valvontakatsastus. Maksut voivat olla yli 1500 euroa. Kolaritilanteessa vahingonkorvaukset voivat olla huomattavia. Alle 18-vuotiaan tekemisistä kirjataan myös lastensuojeluilmoitus.

-Keskustele lapsesi kanssa mopoilusta, liikennesäännöistä ja ajokäyttäytymisestä ja asukkaiden huomioimisesta mopoillessa. Poliisi tekee parhaansa, mutta tämän asian hoitamiseksi vanhemmilla on suuri vastuu alaikäisistä lapsistaan.

By VictoriaMedia

Victoria Media - Kotimaan Uutiset, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka. Email: kotimaanuutiset@victoriamedia.fi