Kuva: Juha Jantunen

Turun yliopiston Siitepölytiedotus kerää yleisön havaintoja vieraskasvilaji marunatuoksukista. Havaintojen keruu aloitettiin viime kesänä ja sitä jatketaan edelleen, jotta tuoksukin esiintymisestä Suomessa saadaan kattavampaa tietoa.

Marunatuoksukki (Ambrosia artemisiifolia) on Pohjois-Amerikasta kotoisin oleva vahvasti allergisoiva kasvi. Se on meille tutumman pujon sukulainen, ja sen siitepöly voi aiheuttaa erityisesti pujoallergikoille oireita. Helpoiten tuoksukki on tunnistettavissa näin alkusyksyllä, kun se kukkii. Sen tapaa yleisimmin lintujenruokintapaikkojen läheltä, pihoilta tai joutomailta.

– Marunatuoksukki ei pysty lisääntymään Suomessa lyhyiden kesien takia, mutta sitä tavataan täällä vuosittain joitakin kymmeniä yksilöitä, kertoo projektitutkija Maria Louna-Korteniemi Turun yliopistosta.

– Ilmastonmuutoksen myötä on kuitenkin mahdollista, että tuoksukki ehtisi meilläkin tuottaa kypsiä siemeniä. Se onkin meillä luokiteltu tarkkailtavaksi lajiksi, ja sen esiintymistä on tärkeää seurata. Silloin torjuntatoimet voidaan tarvittaessa aloittaa heti kun huomataan, että se pystyy lisääntymään, tutkija jatkaa.

Kuva: Juha Jantunen

Toistaiseksi tuoksukista on Suomessa haittaa lähinnä siitepölyn kaukokulkeumien myötä. Tuoksukkia kasvaa runsaasti erityisesti Keski-Euroopassa, ja sopivilla ilmavirtauksilla sen siitepölyä voi kulkeutua tänne asti.

– On mahdollista, että nyt loppuviikolla Suomeen kantautuu tuoksukin siitepölyä etelämpää Euroopasta. Asiasta tiedotetaan tarvittaessa Norkko-sivustolla, missä julkaistaan kaksi kertaa viikossa ajankohtainen siitepölytiedote, Louna-Korteniemi kertoo.

Siitepölytiedotus seuraa myös kaukokulkeumien esiintymistä. Ensimmäiset merkinnät tuoksukkien siitepölyhiukkasista Suomessa ovat vuodelta 2005.

Havainnot marunatuoksukista voi ilmoittaa Turun yliopiston siitepölytiedotukseen. Ilmoituksessa tulee kertoa löytöpaikka, kuten katuosoite ja sanalliset tiedot tai GPS-koordinaatit, kasvien lukumäärä sekä löytäjän yhteystiedot lisätietojen kysymiseksi. Lajinmäärityksen varmistamiseksi ilmoitukseen on hyvä liittää mukaan kuva, mikäli se vain on mahdollista.

Havainnot voi ilmoittaa sähköpostitse osoitteeseen siitepolytiedotus@utu.fi ja puhelimitse numeroon 050 345 2398.

Turun yliopiston siitepölytiedotus on seurannut ilman siitepölypitoisuuksia Suomessa vuodesta 1974 lähtien, ja osallistuu laajasti siitepölyihin liittyvään tutkimukseen. Siitepölytiedotus laatii kaksi kertaa viikossa ilmestyvän siitepölytiedotteen, joka on luettavissa sivulla www.norkko.fi.

By VictoriaMedia

Victoria Media - Kotimaan Uutiset, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka. Email: kotimaanuutiset@victoriamedia.fi