Poliisi epäilee, että kuriirit toivat Ruotsista Oulun seudulle ja muualle Suomeen yli kaksisataa kiloa huumausaineita, joiden katukauppa-arvo on yli seitsemän miljoona euroa.

Poliisi on tutkinut Oulussa törkeiden huumausainerikosten kokonaisuutta alkuvuodesta 2023 lähtien. Oulun poliisilaitos ja Keskusrikospoliisi ovat yhteistyössä muiden poliisilaitosten kanssa selvittäneet ulkomailta johdettua huumausaineiden maahantuontia ja levitystä Oulun seudulle ja muualle Suomeen. Poliisi epäilee, että Suomeen maahantuotiin levitettäväksi satoja kiloja huumausaineita, joiden katukauppa-arvo on useita miljoonia euroja. Poliisi on nyt saanut esitutkintakokonaisuuden valmiiksi ja siirtänyt sen syyteharkintaan Pohjois-Suomen syyttäjäalueelle.

Huumausaineet kuljetettiin Ruotsista

Viime vuosien aikana Oulun poliisilaitos on suorittanut useita esitutkintoja, joissa se totesi ulkomaalaistaustaisista henkilöistä koostuvan ryhmittymän järjestävän ja levittävän huumausaineita Oulun seudulle. Vuonna 2022 poliisi tutki huumausainerikoskokonaisuutta, jossa ulkomaalaistaustaisista henkilöistä koostuva ryhmittymä hallinnoi Oulussa suuria määriä huumausaineita. Kyseisen esitutkinnan yhteydessä Oulun poliisilaitos takavarikoi lähes sata kiloa erilaisia huumausaineita Oulussa kesällä 2022. Tammikuussa 2023 usea henkilö sai törkeistä huumausainerikoksista mittavia tuomioita.

Alkuvuonna 2023 annetuista tuomioista huolimatta poliisi epäili ryhmittymän jatkaneen rikollista toimintaa:

– Emme uskoneet maahantuonnin päättyneen tuomioihin, minkä vuoksi aloitimme uuden esitutkinnan ja kohdistimme erilaisia esitutkintatoimenpiteitä kyseisen ryhmittymän vapaana oleviin henkilöihin alkuvuoden 2023 aikana, kertoo Oulun poliisilaitoksen tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jarmo Katila.

Poliisi sai esitutkinnassa viitteitä siitä, että ruotsalaiset kuriirit kuljettaisivat huumausaineita Ruotsista pohjoisen rajan yli Ouluun ja muualle Suomeen levitettäväksi. Kesällä 2023 poliisi otti useita henkilöjä kiinni Oulussa, minkä yhteydessä se takavarikoi huomattavia määriä amfetamiinia. Poliisi takavarikoi paljon huumausaineita ja otti kiinni useita henkilöjä epäiltyinä törkeistä huumausainerikoksista myös muualla Suomessa:

– Esitutkinnan perusteella meillä oli syytä epäillä, että Lahden seudulle oli toimitettu huomattavia määriä huumausaineita. Näiden rikosepäilyjen johdosta vangittiin useita henkilöitä. Takavarikoimme lahtelaisesta asunnosta merkittävän määrän kuriirien toimittamaa amfetamiinia, kertoo Hämeen poliisilaitoksen tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Toni Käyhkö.

Johtohenkilöt ovat ulkomaalaistaustaisia

Keskusrikospoliisi on tutkinut rikoskokonaisuuteen liittyvää kansainvälistä huumausaineiden maahantuontia. KRP:n esitutkinnassa selvisi, että Etelä-Ruotsissa asuva pariskunta oli salakuljettanut heinäkuun 2022 ja kesäkuun 2023 välisenä aikana Ruotsista Suomeen vähintään 96 kilogrammaa amfetamiinia, vähintään 80 kilogrammaa hasista, noin 48 kilogrammaa marihuanaa ja noin 3,5 kilogrammaa kokaiinia. Organisaatio toimitti Suomeen salakuljetetut huumausaineet edelleen levitettäväksi Oulun ja Lahden seuduille sekä pääkaupunkiseudulle.

Organisaation toimintaa johdettiin ulkomailta eri pikaviestisovellusten välityksellä esimerkiksi siten, että huumausaineita maahan tuoneet henkilöt saivat reaaliajassa huumausaine-erien toimittamiseen liittyvät ohjeet eivätkä itse olleet missään yhteydessä huumausaine-erien vastaanottajiin. Suomessa huumeet vastaanottaneet organisaation jäsenet levittivät huumausaineet katukauppaan. Huumeiden myyntiin liittyviä varoja on siirretty eri keinoin ulkomaille organisaation johdolle.

KRP on esitutkinnan aikana tehnyt tiivistä yhteistyötä muun muassa Ruotsin poliisin kanssa.

– Olemme esitutkinnan aikana tehneet laajaa kansainvälistä yhteistyötä, sillä organisaation johtohenkilöt ja päätoimijat ovat ulkomaalaistaustaisia. Olemme muun muassa selvittäneet rikostutkinnan kohteena olevan organisaation johtosuhteita ja vastuita, kertoo Keskusrikospoliisin tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jukka Nurmenniemi.

Maahantuotujen huumeiden arvo on noin seitsemän miljoonaa euroa

Poliisin esitutkintakokonaisuudessa on ollut vangittuina useita henkilöjä, joista osa on edelleen tutkintavankeina. Rikoksista epäillyn ryhmittymän johtohenkilöt ovat noin 25–40-vuotiaita ja pääosin ulkomaalaistaustaisia. Esitutkintojen perusteella poliisilla on syytä epäillä, että kuriirit ovat tuoneet Oulun seudulle ja muualle Suomeen yli kaksisataa kiloa huumausaineita. Näiden huumausaineiden laskennallinen katukauppa-arvo on yli seitsemän miljoonaa euroa. Takavarikkoon poliisi on saanut kymmeniä kiloja huumausaineita, tuhansia euroja käteistä rahaa epäiltynä rikoshyötynä sekä useita laittomia ampuma-aseita.

By VictoriaMedia

Victoria Media - Kotimaan Uutiset, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka. Email: kotimaanuutiset@victoriamedia.fi