17.10.2012 Poliisihallitus

Poliisi takavarikoi runsaasti huumausaineita sekä kirjasi 625 rikosilmoitusta valtakunnallisessa huumausaineiden katukaupan tehostetussa valvonnassa syyskuun kahdella viimeisellä viikolla.

Valvontaa kohdistettiin 645 kohteeseen muun muassa henkilöihin ja asuntoihin. Kotietsintöjä suoritettiin 381. Valvonnan aikana kirjattiin 625 rikosilmoitusta, jotka vaihtelivat huumausaineen käyttörikoksesta aina törkeään huumausainerikokseen.

Rikoksesta epäiltyjä oli yhteensä 618 henkilöä. Kiinniotetuksi kirjattiin 252 rikoksesta epäiltyä, joista 36 pidätettiin ja seitsemän vangittiin.

Valvonnan yhteydessä takavarikoitiin marihuanaa ja hasista yhteensä lähes 9 kg, amfetamiinia yli 10 kg, kannabiskasveja 420 kappaletta, erilaisia lääketabletteja 1 900 kappaletta, pienempiä määriä erilaisia muita huumaavia aineita, huumausaineiden käyttöön ja kasvattamiseen liittyvää rekvisiittaa sekä rahaa 13 500 euroa.

Kannabiksen kotikasvatus yleistynyt, uusia design-huumeita tarjolla

– Kannabiksen kotikasvatus näyttäisi olevan edelleen kasvussa ja uusia design-huumeita on markkinoilla tarjolla yhä enemmän eri koostumuksin. Viimeaikaisten tutkimustulosten mukaan nuorten asenteet huumausaineita kohtaan ovat muuttuneet sallivampaan suuntaan, poliisitarkastaja Pentti Kangasniemi Poliisihallituksesta sanoo.

Huumausainerikoksista epäiltyjen henkilöiden osalta kirjattiin rikosilmoituksia merkittävässä määrin myös muista kuin huumausainerikoksista, muun muassa ampuma-aserikoksista, pahoinpitelyistä, vaarallisen teräaseen hallussapidoista, rattijuopumuksista, liikenteen vaarantamisista, näpistyksistä, varkauksista ja vahingonteoista. Poliisi tapasi valvonnan yhteydessä kymmeniä etsintäkuulutettuja.
Poliisi kiinnitti valvonnassa laaja-alaisesti huomiota rikoksesta epäiltyihin kohdistettaviin erilaisiin toimenpiteisiin ja seuraamuksiin. Sakkoja kirjattiin yhteensä 152 kpl ja syyttäjälle toimitettiin syyteharkintaan 187 rikosasiaa.

Poliisi ohjasi 82 huumausaineen käyttäjää hakeutumaan hoitoon, 59 tapauksessa rikosoikeudellisista toimenpiteistä luovuttiin, heille annettiin huomautus tai järjestettiin puhuttelu.
Poliisiylitarkastaja Arto Hankilanojan mukaan valvontatulokset osoittavat huumausaineille olevan kysyntää Suomessa.

– Sen lisäksi, että valvonnassa kyettiin puuttumaan huumausaineiden välitystoimintaan ja takavarikoitiin huumausaineita, poliisi tuki huumausaineiden käyttäjien hoitoon hakeutumista. Koska huumausaineiden käyttäjät näyttävät syyllistyvän merkittävässä määrin myös muihin rikoksiin kuin huumausainerikoksiin, heidän ohjaamisella hoitoon ja pääsemisellään irti huumeista olisi laajemminkin vaikutusta rikollisuuden määrän vähenemiseen yhteiskunnassa, Hankilanoja sanoo.

By VictoriaMedia

Victoria Media - Kotimaan Uutiset, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka. Email: kotimaanuutiset@victoriamedia.fi