Kuvat ja kuvien oikeudet Eliisa Alatalo
Vähemmän rajoituksia ja enemmän oikeuksia sukupuolen määrittelyyn
Helsingin päärautatieaseman Asema-aukiolla päättyi juuri transsukupuolisten itsemääräämisoikeutta puolustava mielenosoitus. Yksittäisten aktivistien koolle kutsuma noin sadan hengen joukko vaati niin sanotun translainsäädännön uudistamista ja oikeutta sukupuoliseen itsemäärittelyyn. Kritiikin kohteena oli muun muassa Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Päivi Sillanaukeen viime viikolla antama lausunto, jonka mukaan translakia ei toistaiseksi olla avaamassa muutoksille. Tällä hetkellä transsukupuolisen henkilön on muun muassa oltava lisääntymiskyvytön ja naimaton saadakseen juridisen vahvistuksen sukupuolelleen.
“Kukaan ei oo sataprosenttisesti mies tai nainen, sukupuoli on liukuva jatkumo!” julisti 16-vuotias, aivan tavalliseksi nuoreksi mieheksi esittäytynyt aktivisti, joka pyysi spontaanisti puheenvuoroa mielenosoituksen aikana. Tapahtuman aikana äänessä olivat yksityishenkilöiden lisäksi Trasek ja Seta sekä Transgender EU -järjestö, jonka tervehdys luettiin tilaisuuden loppupuolella. Iskulauseita “Sivistyneet eivät pakkosteriloi!” ja “Sukupuoli ei oo valtion huoli!” toisteltiin puheenvuorojen välillä.
Osa mielenosoittajista jatkoi tilaisuuden jälkeen keskustelua ravintola Elielissä. Tällä joukolla järjestäydyttiin työryhmäksi, joka teki alustavia suunnitelmia kansalaisaloitteesta transsukupuolisten oikeuksia rajoittavan lainsäädännön muuttamiseksi. “Vaikka transsukupuolisten pakkosterilisaatio on räikeää ihmisoikeuksien rikkomista, se ei ole translain ainoa epäkohta. Lainsäädäntöä on uudistettava laajemmin ja tuotava 2000-luvulle niin, ettei yksilön sukupuoli ole valtion tai lääkärin päätettävissä, vaan tämän oma henkilökohtainen päätös”, summaa mielenosoituksen pääjärjestäjä Sade Kondelin.
Trasekin puheenvuoro: http://www.trasek.net/?p=1241
Blogikirjoitus Setan puheenvuoroon liittyen: http://www.seta.fi/blogi.php?aid=17798
Transgender EU:n tervehdys, joka luettiin tilaisuudessa: https://dl.dropbox.com/u/363411/TGEU_n%20tervehdys.doc

By VictoriaMedia

Victoria Media - Kotimaan Uutiset, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka. Email: kotimaanuutiset@victoriamedia.fi