Pekka Rantala (vasemmalla), Alia Dannenberg ja Tanja von Knorring
Itsemääräämisoikeuteen perustuva Laki sukupuolen vahvistamisesta (ns. translaki) hyväksyttiin eduskunnassa. Uusi laki vahvistaa perus- ja ihmisoikeuksia Suomessa.
Seta kiittää lain puolesta äänestäneitä kansanedustajia sekä kaikkia uudistusta tukeneita järjestöjä ja vuosikymmeniä uudistuksen puolesta työtä tehneitä vaikuttajia ja aktivisteja.
”Ihmisoikeudet kehittyvät Suomessa tuskallisen hitaasti. Nyt itsemääräämisoikeus sukupuoleen toteutuu täysi-ikäisille ihmisoikeusnormien mukaisesti. On elintärkeää, että työ jatkuu alaikäisten oikeuksien varmistamiseksi”, sanoo Setan puheenjohtaja Pekka Rantala.
Juridinen sukupuolen korjaaminen on nyt mahdollista omalla ilmoituksella vain täysi-ikäisille. On tärkeää, että valtioneuvosto jatkaa säädösmuutosten arviointia ja valmistelua alaikäisten itsemääräämisoikeuden osalta, kuten eduskunta myös päätti.
Lapsen oikeuksien huomioimista ovat pitäneet esillä myös oikeuskansleri, eduskunnan apulaisoikeusasiamies, lapsiasiavaltuutettu sekä lukuisat lasten hyvinvointia ja terveyttä edistävät tahot. Sukupuolen juridisen korjaamisen kategorinen kieltäminen altistaa translapset ja -nuoret syrjinnälle ja väkivallalle.
”On hienoa, että kansanedustajien enemmistö ei taipunut transvastaisten toimijoiden pitkäkestoisen vihaa ja pelkoja lietsovan kampanjoinnin edessä. Tästä on hyvä jatkaa taistelua sateenkaari-ihmisten oikeuksien puolesta”, sanoo Setan varapuheenjohtaja Alia Dannenberg.
Pelkästään translain uudistusta on ajettu Suomessa yli 10 vuoden ajan. Seta vaatii, että sateenkaarioikeuksia vahvistettaisiin Suomessa määrätietoisesti ja kaikki hallinnonalat ylittävällä sateenkaaripoliittisella toimintaohjelmalla.
”Translain uudistuksen eteen on tehty valtava määrä työtä yhdessä. Meillä on vielä paljon korjattavaa lain tasolla ja asenteissa sateenkaari-ihmisiä kohtaan, jotta ihmisoikeudet ja yhdenvertaisuus todella toteutuisivat Suomessa”, sanoo Setan varapuheenjohtaja Tanja von Knorring.