Kuvassa ensimmäisten päivystysöiden pelastetusta. Kuva: Turun Eläinsuojeluyhdistys TESY
Eläimiä joutuu hätään ympäri vuorokauden ja kaikkina viikon päivinä. Tähän saakka Tesyn eläintenhoitajat ovat vastaanottaneet puheluita klo 9-17 välisenä aikana mutta klo 17 jälkeen soittaja on kohdannut automaattisen vastaajan, joka on pyytänyt kiireellisissä eläimiä koskevissa asioissa ottamaan yhteyttä hätäkeskukseen 112.
Tiedämme, miten paljon tehtäviä poliisilla ja pelastuslaitoksilla on ja, että eläinpelastustehtävät joutuvat usein odottamaan pitkään, jos viranomaiset laisinkaan ehtivät paikalle.
Nyt tähän on tullut helpotusta. Tiistaina 1.6. lähtien Tesyn numeroon 0400 213 436 vastataan ympäri vuorokauden. Kello 17-9 välisenä aikana puhelimeen vastaa Tesyn päivystäjä.
Odotettavissa on mitä erilaisempia kysymyksiä ja pelastustehtäviä ja siksi päivystäjät ovat saaneet koulutuksen tähän vastuulliseen tehtäväänsä koko kevään aikana.
Odotettavissa on, ettei kaikkia eläimiä, joista soitetaan, tarvitse pelastaa vaan soittajalle annetaan neuvoja, miten pitää toimia erilaisissa tilanteissa. Ensin arvioidaan soittajan kanssa mistä eläimestä on kysymys, mitä hänelle on tapahtunut, pelastustarpeen, annamme neuvoja kiinniotosta, mahdollisesta ensihoidosta ja kuljettamisesta.
Tietääksemme vastaavaa, tämän mittakaavan mukaista päivystystä ei järjestetä muualla, vaan Turun eläinsuojeluyhdistys on ensimmäinen Suomessa, joka on aloittanut päivystyksen. Olemme siksi varautuneet vastaamaan mahdollisiin puheluihin myös laajemmalta alueelta.
Ensimmäisten öiden kokemusten perusteella tälle päivystykselle on kysyntää. Joka ilta ja yö olemme pystyneet auttamaan hädässä olevia eläimiä ja rauhoittamaan ja neuvomaan myös heistä ilmoittaneita toimimaan oikein.
Eläinten hätäkeskus on pysyvä osa eläinsuojelutyötämme. Olemme kouluttaneet kevään aikana yli 30 vapaaehtoista eläinpelastuspäivystäjää. Tämän lisäksi olemme kouluttaneet kolme uutta eläinpelastusauton kuljettajaa hoitamaan vaativia eläinpelastustehtäviä. Tämä kaikki on ollut ja on mahdollista sen ansiosta, että niin Tesyn henkilökunta ja eläinten auttamiseen sitoutuneet vapaaehtoisemme ovat valmiita antamaan pyyteetöntä panostaan ja aikaansa eläinsuojelutyölle.

By VictoriaMedia

Victoria Media - Kotimaan Uutiset, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka. Email: kotimaanuutiset@victoriamedia.fi