Olemme viime päivinä joutuneet seuraamaan Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. Sadat tuhannet Ukrainan naiset ovat joutuneet jättämään kotinsa hakeakseen itselleen ja lapsilleen turvaa naapurimaista. Monet naiset ovat myös jääneet Ukrainaan. Naiset synnyttävät nyt sodan keskellä kellareiden pommisuojissa. Naiset tekevät polttopulloja ja taistelevat maansa ja vapautensa puolesta.
Naisjärjestöjen Keskusliitto tuomitsee Venäjän hyökkäyksen ja osoittaa solidaarisuutensa ukrainalaisille. Sotilaalliset toimet ovat aina hyökkäys ihmisoikeuksia vastaan, ja konflikteissa erityisesti naisten ja tyttöjen ihmisoikeudet ovat vaarassa. YK:n Naiset, rauha ja turvallisuus – päätöslauselma on entistäkin ajankohtaisempi. Se velvoittaa konfliktin osapuolia suojelemaan naisia ja tyttöjä mm. sukupuoleen perustuvalta väkivallalta ja ottamaan naiset mukaan rauhan rakentamiseen.
Meillä on Suomessa paljon sodan kokeneita naisia. Muistamme omien sukujemme, äitiemme ja isoäitiemme historiaa sodan keskellä sekä naisten merkityksen oman maamme jälleenrakentamisessa. Suomessa on myös paljon naisia, jotka ovat tulleet sotien ja konfliktien keskeltä. Olemme aikanaan seuranneet Viron, Latvian ja Liettuan uutta itsenäistymistä ja tukeneet naisten aktiivista roolia siellä. Ajatuksemme ja huomiomme ovat nyt Ukrainassa, mutta emme unohda, että työtä tasa-arvon eteen tarvitaan myös muissa maailman kriiseissä.
Vaadimme Venäjän sotatoimien pikaista lopettamista ja tulevan 8. maaliskuuta kansainvälisen naistenpäivän viettoa rauhan ajassa. Voimme kukin osaltamme mahdollisuuksien mukaan tukea Ukrainan naisia mm. jäsenjärjestömme UN Women Suomen keräyksen avulla. Kun Suomeen tulee Ukrainasta pakolaisia, autamme ja tuemme heitä parhaalla mahdollisella tavalla. Pidetään yhteyttä naisiin Euroopassa ja muualla – ja jatketaan tinkimättömästi työtämme niin kotimaassa kuin kansainvälisesti.