Koronatilanne Varsinais-Suomessa on edelleen huolestuttava ja alue jatkaa kiihtymisvaiheessa. Virus leviää erityisesti nuorten keskuudessa, koska he ovat edelleen rokottamattomia. Rokotusten eteneminen lupaa kuitenkin helpotusta syksyyn.

Koronatilanne Varsinais-Suomessa on edelleen huolestuttava. Viime viikolla koronan ilmaantuvuus jatkoi kasvuaan. Viime 14 vuorokauden ilmaantuvuus 100 000 asukasta kohti on Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä 63,7 (THL 13.7.). Heinäkuun 7. päivänä ilmaantuvuus oli 44,7. Positiivisten koronatestien osuus on nyt 2 prosenttia, kun se 7. heinäkuuta oli 1,9 prosenttia.

Valtaosa tartunnoista saadaan lähipiiristä ja samassa taloudessa asuvilta henkilöiltä. Myös ravintoloissa on edelleen tapahtunut tartuntoja ja altistumisia. Ulkomailta tulevien tartuntojen määrät eivät ole enää kasvaneet eikä jalkapallomatkailuun liittyviä tartuntoja tai altistumisia ole löydetty lisää.

– Vallitseva deltamuunnos tarttuu paljon herkemmin kuin aiemmat virusmuunnokset, mutta olemme siitä huolimatta pystyneet edelleen erinomaisesti jäljittämään tartuntalähteet ja katkaisemaan tartuntaketjut, Tyksin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala sanoo.

”Nuori aikuinen, otathan rokotteen vuorollasi”

Sairaalahoidon tarve Varsinais-Suomessa on edelleen säilynyt vähäisenä, vaikka virusta kiertää väestössä yhä enemmän.

– Tämä selittyy osin sillä, että suuri osa tällä hetkellä koronaan sairastuneista on nuoria. Vaikka viruksen leviämisvauhti on nopeutunut, moni sairastaa taudin lievänä. Koronavirus johtaa nuorilla hyvin harvoin sairaalahoitoon, Rintala selittää.

Syy siihen, että virus leviää erityisesti nuorten keskuudessa, on että suuri osa 20–29-vuotiaista ei ole Varsinais-Suomessa vielä saanut ensimmäistäkään rokoteannosta.

– Ymmärrän hyvin, että nuoret haluavat tavata toisiaan ja nauttia kesästä, Rintala sanoo. – Vastuu tautitaakan hillitsemisestä on kuitenkin meidän kaikkien harteilla. Kannustan nuoria aikuisia ottamaan rokotteen omalla vuorollaan. Koronarokotteen antama suoja sekä turvaetäisyyksistä ja hygieniasuosituksista huolehtiminen auttavat meitä pitämään tilanteen hallinnassa. Kukaan meistä ei halua ajautua leviämisvaiheeseen jo kesän aikana, hän muistuttaa.

Rokotusten eteneminen helpottaa myös rajoituksia

Täysin rokotettujen henkilöiden määrä kasvaa Varsinais-Suomessa hyvää vauhtia. Varsinaissuomalaisista 61,8 prosenttia on nyt saanut vähintään yhden rokoteannoksen ja 25,7 prosenttia jo toisenkin rokotteen.

– Rokotusten eteneminen antaa meille toivoa. Jos ehdimme rokottaa suurimman osa väestöstä, saamme epidemian syksyyn mennessä kuriin ja vältämme sairaaloiden kuormittumisen. Tällöin emme tarvitsisi syksyllä enää yhtä rankkoja rajoituksia. Rokottaminen mahdollistaa jatkossa myös matkustamisen, Rintala sanoo.

Vaara ei kuitenkaan vielä ole ohi. Jos epidemiatilanne vaikeutuu kesän aikana, on koordinaatioryhmän tarkasteltava kokoontumissuosituksia sekä yleisötilaisuuksien suosituksia uudelleen. Kun koordinaatioryhmä jatkossa arvioi siirtymistä leviämisvaiheeseen, asiantuntijat painottavat erityisesti sairaalahoidon kuormitusta sekä koronakuolleisuutta Varsinais-Suomessa.

By VictoriaMedia

Victoria Media - Kotimaan Uutiset, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka. Email: kotimaanuutiset@victoriamedia.fi