Greenpeacen aktivistit osoittavat mieltään Kemin sellutehtaalla. Pääportille on pystytetty viisi metriä korkea, pahvista tehty pöllö kuvastamaan metsäteollisuuden toiminnan myötä uhanalaistuvia metsälajeja. Kuva: Anton Verho / Greenpeace

Elokapinalla ja Greenpeacella on meneillään mielenilmaus Metsä Groupin Kemin biotuotetehtaalle johtavilla kulkureiteillä.

Yli 30 Greenpeacen aktivistia on sulkenut Kemin sellutehtaan pääportin, junaraiteen sekä tehdasalueelle johtavan sillan. Pääportille on pystytetty viisi metriä korkea pahvista tehty pöllö kuvastamaan metsäteollisuuden toiminnan myötä uhanalaistuvia metsälajeja.

Lisäksi kahdeksan aktivistia on kiivennyt puun lastaamiseen käytettäviin nostureihin ja ripustanut niistä toiseen banderollin, jossa lukee “luontokato”.

Aktivistit vaativat Metsä Groupia sopeuttamaan toimintansa luonnon ja ilmaston rajoihin.

“Olen täällä, koska olen surullinen ja pettynyt. Suomen luontoa tuhlataan selluksi:: metsiemme asukkaat, kuten hömötiainen, varpuspöllö ja purolaakasammal ovat katoamassa vain siksi, että saisimme lisää pahvia ja kertakäyttötuotteita. Vanhoja metsiä on enää vaikea löytää, ja viimeisistäkin paljastuu yhtiöiden suunnittelemia hakkuita”, sanoo paikalla oleva Greenpeacen aktivisti Ida Korhonen.

Aktivisteja on saapunut Kemiin Suomesta, Ruotsista, Tanskasta, Norjasta, Puolasta, Alankomaista ja Saksasta. Suomen metsäteollisuus välttelee vastuutaan luontokadon pysäyttämisessä ja lobbaa EU:ssa voimakkaasti lyhytnäköisiä intressejään, mikä on saanut ympäristön puolustajat tulemaan paikalle eri puolilta Eurooppaa.

Mielenilmauksen osallistujat ovat sulkeneet sekä raide- että tieliikenteen tehtaalle keskiviikkoaamuna 25.10.2023 siten, että tehtaalle ei pääse kulkemaan. Osa osallistujista on lisäksi mennyt tehdasalueelle.

Metsä Group on pysäyttänyt työt puukentällä kaikkien turvallisuuden varmistamiseksi. Poliisi valvoo tilannetta.

Poliisi sai Hätäkeskukselta tehtävän keskiviikkoaamuna, jonka mukaan Elokapinalla ja Greenpeacella on meneillään mielenilmaus Metsä Groupin Kemin Metsä Fibren biotuotetehtaan pääportilla. Kulkureiteillä on noin 40-50 mielenilmaisijaa, jotka ovat estäneet kulun tehtaalle.

Toistaiseksi mielenilmaus on sujunut rauhallisissa merkeissä ja poliisilla on keskusteluyhteys mielenosoittajien kanssa. Ryhmät eivät ole tehneet mielenilmauksesta poliisille etukäteisilmoitusta.

By VictoriaMedia

Victoria Media - Kotimaan Uutiset, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka. Email: kotimaanuutiset@victoriamedia.fi