Itä-Uudenmaan poliisi sai tänään noin klo 9.30 hätäkeskuksen kautta tehtävän Porvoon Hermanninsaaressa sijaitsevalle jätevesipuhdistamolle.

Alkutietojen mukaan jätevesipuhdistamon henkilökunta oli tänään aamulla havainnut puhdistettavan veden haisevan voimakkaasti kemikaalille. Myös aluetta ympäröivistä muista yrityksistä on tullut useita ilmoituksia vahvasta kemikaalin tai liuottimen hajusta.

Kemikaalivuotoa alettiin epäilemään, kun Porvoon veden Hermanninsaaren puhdistamolla havaittiin tänään aamulla jäteveden mukana tullutta voimakasta kemikaalin hajua prosessissa, jopa purkupumppaamolla saakka.

Lisäksi saimme ilmoituksen Ölstensin alueella sijaitsevalta kiinteistöltä havaitusta viemäristä tulevasta voimakkaasta kemikaalin hajusta. Hermanninsaaren jätevedenpuhdistusprosessin puhdistus ei toimi kemikaalivuodon takia täysin normaalisti tällä hetkellä.

Porvoon vesi on tiedottanut Ölstensin aluetta asiasta tekstiviestillä.

Viemäriä pitkin kemikaalia kulkeutuu Hermanninsaaren jätevedenpuhdistamolle ja häiritsee puhdistusprosessia.

Porvoon vesi on ottanut näytteitä jätevedestä ja tehostanut myös Hermanninsaaren prosessin tarkkailua, jotta vaikutukset puhdistamon toimintaan voidaan minimoida. Ongelman syytä selvitetään ja mahdollisista havainnoista pyydetään ilmoittamaan numeroon 112.

– Poliisi on paikan päällä kohteessa ja selvittää yhdessä Porvoon veden asiantuntijoiden sekä alueen ympäristöviranomaisten kanssa epäiltyyn kemikaalivuotoon johtaneita syitä ja vuodon mahdollista alkulähdettä. Myös poliisin tekninen tutkinta on paikalla, kertoo tilannetta johtanut komisario Harri Vihola.

Alueella tehdyistä havainnoista poliisi pyytää ilmoittamaan hätäkeskukseen.

– Poliisilla ja asiantuntijoilla on ollut käytössään alueen putkikartta ja putkistossa kulkevien virtausten ja Hitsaajantiellä sijaitsevasta kaivosta tulleen voimakkaan hajun perusteella vuodon alkuperä on nyt pystytty rajaamaan koskemaan pienempää aluetta, Vihola jatkaa.

Asiasta on nyt kirjattu poliisille rikosilmoitus nimikkeellä ympäristön turmeleminen. Asian selvittely siirtyy nyt poliisin rikostutkintaan.

Poliisilla ei ole asiasta tällä hetkellä enempää tiedotettavaa. Poliisi tiedottaa asiasta mahdollisesti lisää esitukinnan edetessä.

By VictoriaMedia

Victoria Media - Kotimaan Uutiset, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka. Email: kotimaanuutiset@victoriamedia.fi