Poliisi epäilee Laihian yläkoulun oppilaan kirjoittaneen pulpetille kouluun kohdistuneen uhkauksen. Isossakyrössä yläkoulun wc:n seinälle oli kirjoitettu kouluun kohdistunut uhkaus.
Poliisi on tänään ollut paikalla Laihian yläkoululla turvaamassa koulunkäyntiä ja selvittämässä uhkauksen tekijää. Kouluun kohdistunut uhkaus oli kirjoitettu yhden luokkahuoneen pulpetille ja kirjoituksen viestissä uhkailtiin väkivallanteolla koululla 14.12.
Isossakyrössä poliisi on myös ollut paikalla turvaamassa koulunkäyntiä, oppilaita ja henkilökuntaa sekä selvittämässä uhkausta. Tällä hetkellä tutkintatoimenpiteet Isossakyrössä ovat vielä käynnissä ja poliisi ei kommentoi tarkemmin uhkauksen sisältöä tai kuka sen on mahdollisesti kirjoittanut.
Poliisi suhtautuu aina vakavasti kaikenlaisiin uhkauksiin ja erityisesti sellaisiin, jotka kohdistuvat kouluihin. Suurin osa viime vuosina kouluihin kohdistuneista uhkauksista Pohjanmaan poliisin alueella ovat olleet perättömiä. Oikea tai perätön uhkaus, poliisi toimii aina niin kuin kyseessä olisi oikea tilanne.
Nimettömänä esitetty uhkaus netissä tai muussa muodossa ei yleensä estä poliisia selvitystyössään vaan tekijän jäljille päästään melkein aina. Teot tutkitaan yleensä laittomana uhkauksena, jonka maksimirangaistus on kaksi vuotta vankeutta. Epäiltyyn voidaan kohdistaa pakkokeinoja, eli hänet voidaan ottaa kiinni, pidättää ja jopa vangita. Epäillyn kotiin voidaan tehdä kotietsintä, omaisuutta voidaan takavarikoida ja tutkia, kuten esimerkiksi puhelimia ja tietokoneita.
Pohjanmaan poliisi toivoo vanhempien puhuvan lastensa kanssa asiasta, moni uhkaus syntyy hetken mielijohteesta ja esimerkiksi somessa pyörivistä tyhmistä haasteista.
Poliisi jatkaa uhkausten tutkintaa ja puuttuu jatkossakin samalla vakavuudella koulu-uhkauksiin.
LAITON UHKAUS
Mikäli henkilö nostaa aseen toista vastaan tai muulla tavoin uhkaa toista rikoksella sellaisissa olosuhteissa, että uhatulla on perusteltu syy omasta tai toisen puolesta pelätä henkilökohtaisen turvallisuuden tai omaisuuden olevan vakavassa vaarassa, katsotaan hänen syyllistyvän laittomaan uhkaukseen.
Laittomaan uhkaukseen voi syyllistyä nostamalla aseen toista vastaan tai muulla tavoin uhkaamalla. Myös muun uhkauksen tulee kuitenkin kohdistua toisen henkilökohtaiseen turvallisuuteen tai terveyteen. Muutoin kyseessä voi olla mikä vain uhkaus. Keskeistä laittomassa uhkauksessa on, että uhkaamisella ei pyritä mihinkään tavoitteeseen.
Laiton uhkaus onkin toissijainen säännös eräihin muihin rikossäännöksiin nähden. Laitonta uhkausta käytetään usein myös muissa rikoksissa, kuten ryöstössä ja kiristyksessä. Laittomasta uhkauksesta ei tuomita, jos menettely täyttää jonkin toisen rikoksen tunnusmerkistön.
Perusteltua syytä pelätä arvioidaan uhrin näkökulmasta. Esimerkiksi ei edellytetä että häntä vastaan nostettu ase olisi ladattu tai vaarallinen, kunhan uhri on perustellusti voinut uskoa henkilökohtaisen turvallisuutensa olevan vakavassa vaarassa. Toisaalta uhrin ei välttämättä tarvitse todellisuudessa pelätä, kunhan hänen suhtautumisensa tekoon on siinä määrin huomattava, että voidaan puhua perustellusta syystä pelätä.
Laittomasta uhkauksesta tuomitaan sakkoa tai vankeutta enintään kaksi vuotta. Virallinen syyttäjä ei saa nostaa syytettä laittomasta uhkauksesta, ellei asianomistaja ilmoita sitä syytteeseen pantavaksi. Virallinen syyttäjä saa kuitenkin nostaa syytteen, mikäli laittoman uhkauksen tekemiseen on käytetty hengenvaarallista välinettä taikka erittäin tärkeä yleinen etu vaatii syytteen nostamista.