Me emme vaikene! – mielenosoitus kasvaa valtavaa vauhtia. Tukijoiksi on ilmoittautunut jo yli sata järjestöä ja toimijaa. Hallituksen torstaiseen yhdenvertaisuustiedonantoon pettyneet kansalaiset ovat liittyneet joukolla mukaan. Mielenosoitukseen järjestetään yhteiskuljetuksia muista kaupungeista ja tuleville viikoille on suunniteltu tapahtuman sateliittimielenosoituksia ympäri Suomea. Myös samanaikaisia rinnakkaistapahtumia järjestetään esimerkiksi Joensuussa.
Syyskuun 3. päivä järjestettävä rauhanomainen ja poliittisesti sitoutumaton mielenosoitus lähtee liikkeelle Senaatintorilta ja päättyy Töölönlahden tapahtumapuistoon. Järjestäjät ennakoivat mielenosoituksesta tulevan yksi vuosikymmenen suurimmista. Kansalaisten halu näyttää tyytymättömyytensä rasisminvastaisiin toimiin ennen eduskunnassa perjantaina 8.9. järjestettävää luottamusäänestystä on suuri.
Hallituksen tiedoksianto toi tukivyöryn
Hallituksen tiedonannon aiheuttama pettymys ja valtiovarainministeri Purran ilmoitus, ettei tiedonannon tarkoitus ole muuttaa puolueensa poliittisia näkemyksiä on saanut aikaan voimakasta liikehdintää. “Tuen ilmauksia tuntuu tulevan ovista ja ikkunoista”, kuvailee tutkija Sanna Valtonen, yksi Me emme vaikene! -suurmielenosoituksen järjestäjistä. “Sadat kirjailijat ovat koonneet oman rintamansa, samoin kasvatusalan ammattilaiset, ja meihin on ollut yhteydessä valtava joukko näyttelijöitä, taiteilijoita, luovan alan ammattilaisia, erilaisia yhteisöjä, järjestöjä ja verkostoja sekä käsittämätön määrä yksittäisiä, erittäin motivoituneita kansalaisia. Tästä se lähtee – mielenosoitus näyttää toimivan alustana laajemmalle yhteiskunnalliselle muutostarpeelle”
Suomalaiset alkavat olla läpeensä kyllästyneitä siihen, miten jatkuvat rasismikohut loukkaavat ihmisoikeuksia, vievät tilaa olennaisilta asioilta ja vahingoittavat Suomen kansainvälistä mainetta. Päättäjien vaikenemisen koetaan tekevän tilaa rasismille ja syrjinnälle, mikä tuntuu nyt monista väärälle. “Suuri osa suomalaisista ei voi yksinkertaisesti hyväksyä toistuvasti äärimmäisen rasistisia näkemyksiä levittäneitä henkilöitä ministereinä. Varsinkaan, kun he eivät näytä kykenevän selväsanaisesti irtisanoutumaan rasismista”, toteaa antirasismin asiantuntija Paco Diop, mielenosoituksen järjestäjä hänkin.
Mielenosoitus kanavoi laajempaa yhteiskunnallista liikehdintää
Näyttää siltä, että suomalainen yhteiskunta on saavuttanut saturaatiopisteensä rasismin sietämisen suhteen. Rasismin vastustaminen näyttäytyy koko yhteiskunnan elinvoimaisuuden kannalta välttämättömänä.
Viime viikkoina huolensa rasismin lisääntymisestä ja yhteiskunnan ilmapiirin muutoksesta ovat ilmaisseet niin elinkeinoelämän järjestöt, yrittäjät kuin suuret ammattiliitotkin. Ilman maahanmuuttoa ja maahanmuuttajia vaarantuu sekä hyvinvointiyhteiskunnan rahoitus että yritysten toimintaedellytykset. Se, että ihmiset tuntevat itsensä ja perheensä tervetulleiksi ja tulevat kohdelluiksi yhdenvertaisesti Suomessa on kaikkien etu. “Suomi menestyy vain takaamalla kaikille täällä asuville mahdollisuuden kehittyä ja kasvaa täyteen potentiaaliinsa”, toteaa luokanopettajana Aleksej Fedotov, yksi suurmielenosoituksen järjestäjistä.
Hallitusohjelman työperäistä maahanmuuttoa koskevat tiukennukset asettavat työntekijöitä kansallisuutensa ja taustansa perusteella eriarvoiseen asemaan, mikä puolestaan vaikeuttaa esimerkiksi kansainvälisen osaamisen saamista Suomeen. “Suomalaisuuden pitäisi tarkoittaa yhdenvertaisuuden arvoihin ja sopimusyhteiskuntaan sitoutumista, eikä riippua ulkoisista tai muista henkilökohtaisista tekijöistä jotka erottelevat meitä” jatkaa Fedotov.
Huippuartistien tähdittämä päiväohjelma
Suurmielenosoituspäivä alkaa Senaatintorilla, jossa ensimmäisenä esiintyy Me emme vaikene -suurkuoro yli sadan laulajan voimin. Musiikista vastaaa DJ Paha vaanii ja Töölön tapahtumapuistossa marssijat vastaanottavat DJ MYÖS ja Ike Chime. Tapahtuman juontajatiimiin kuuluvat mm. aktivisti Zahra Karimy, näyttelijä, muusikko Elsi Sloan, yhdenvertaisuusasiantuntija Javiera Marchant Aedo ja Fanni Noroila. Töölönlahden tapahtumapuistossa esiintyvät ennakkotietojen mukaisesti maamme kärkiartisteihin kuuluvat Hassan Maikal, Juno, KUUMAA, Loituma, Rosa Coste ja Vesta.
Mielenosoituksessa ääneen pääsevät laajasti yhteiskunnan eri tahot, kun puhujina toimivat mm. ihmisoikeusaktivisti Paco Diop, näyttelijä Laura Eklund Nhaga, aktivisti Pazilaiti Simayijiang, runoilija Matti Kangaskoski, tutkija Anette Åkerlund, AFARS ry:n puheenjohtaja Eugene Ufoka, kolumnisti Adina Nivukoski, saamelaisaktivisti Petra Laiti, Somaliliiton puheenjohtaja Ahmed Hassan, kurdiaktivisti Rojin Birzoi sekä väitöskirjatutkija Elina Sagne-Ollikainen. Puheet molemmilla lavoilla tulkataan myös viittomakielelle. Päivän lavaohjelman päättävät Tuomo & Markus, jotka saavat seurakseen ”liittolaisten kuoron”, johon kuuluvat mm. Olavi Uusivirta, Elsi Sloan, Paleface, Timo Kämäräinen ja Vuokko Hovatta.
“Olemme häkeltyneitä siitä, kuinka laaja joukko huippuosaajia on halunnut lähteä mukaan mielenosoitukseen. Lavalla nähdään tähtien säihkettä ja monialaista asiantuntijuutta ihmisoikeuksien puolesta” toteaa väitöskirjatutkija Elina Sagne-Ollikainen, yksi järjestäjistä. Mielenosoitukseen on voinut osallistua myös etukäteen taidehaasteen kautta jakamalla kuvan omasta teoksestaan Instagrammissa. “Työryhmä on vastaanottanut valtavan määrän upeita, luovia versioita mielenosoituksen teemoista yksityisiltä ihmisiltä, yhteisöiltä ja esimerkiksi Tervakosken koulun 8E -luokalta Janakkalasta”, iloitsee Sagne-Ollikainen. Kansalaisyhteiskunta näyttää sunnuntaina, että rasismin vastustaminen on koko Suomen yhteinen asia.
Tapahtuman tarkemmat tiedot:
Mielenosoitus kokoontuu sunnuntaina 3.9. klo 13 Senaatintorilla. Klo 14 kulkue lähtee kohti Töölön tapahtumapuistoa. Lyhyt kulkue liikuntarajoitteisille lähtee liikkeelle Elielinaukiolta klo 14. Esteettömyyteen ja saavutettavuuteen liittyvät tiedot löytyvät tapahtuman verkkosivuilta ja sosiaalisen median tileiltä.
Jo Senaatintorilla on puheita ja musiikkiesityksiä ja mielenosoituksen ohjelmaosuus jatkuu Töölön tapahtumapuistossa arviolta klo 19 saakka. Töölönlahdella on luvassa musiikkia, esityksiä ja puheita mielenosoituksen tukijoilta. Esiintyjäkaarti on korkeatasoinen, ja rasisminvastaisia puheenvuoroja kuullaan viihteen, taiteen, tieteen ja kulttuurin edustajien lisäksi eri ammattialojen rintamilta, ihmisoikeusaktivisteilta ja antirasismin asiantuntijoilta.
Jutussa jo mainittujen artistien lisäksi vielä osin täydentyvään ohjelmaan mahtuu myös yllätyksiä. Mielenosoitukseen on toivottavaa tuoda omia kylttejä ja banderolleja. Mielenosoitus on poliittisesti sitoutumaton.
Mielenosoitukseen voi osallistua virtuaalisesti tunnisteella #MeEmmeVaikene. Ohjelmatietoja, toimintaohjeita ja muita tietoja sekä jaettavia kuvia päivitetään tapahtuman omille verkkosivuille sekä sosiaaliseen mediaan.
Tapahtuman järjestäjät toivottaa kaikki mukaan rasisminvastaiseen mielenosoitukseen. Yhdessä voimme luoda paremman ja oikeudenmukaisemman Suomen!
Tapahtuman järjestää yli satapäinen joukko huolestuneita kansalaisia, jotka muodostavat Me emme vaikene -työryhmän.
#MeEmmeVaikene
www.meemmevaikene.fi
Instagram: @emmevaikene
Facebook: Meemmevaikene
Twitter: @meemmevaikene