Palo syttyi Hakunilassa kerrostalon ensimmäisessä kerroksessa. (Kuva: Otkes)

Onnettomuustutkintakeskus (Otkes) tutkii Hakunilassa 8.10.2023 yöllä tapahtunutta huoneistopaloa, jossa kuoli äiti ja neljä lasta.

Lämpötiloja mitattiin kiukaan takaa

Sähkökiukaan tutkinnassa selvisi, että kivitila oli pullistunut kivien tiivistymisen ja lämpöliikkeen vuoksi. Kivitilan, ulkovaipan ja kiinnityslevyn väliset ilmaraot olivat painuneet osin kasaan. Otkes teetti kokeita, joissa sama kiuas kiinnitettiin kiukaiden standarditestin mukaisesti vaneriseinään. Kiukaaseen asennettiin ehjä ohjauspaneeli, vastukset ja johdotus. Seinän lämpötilat kiukaan takana jäivät muodonmuutoksista huolimatta selvästi kiukaille määritettyjä raja-arvoja alhaisemmiksi.

Uusia tutkimuksia tulossa

Otkes löysi tulipalossa ollutta vastaavan saunan, jossa paneeliseinä oli tummunut ja osin hiiltynyt kiukaan yläpuolelta. Sen vuoksi seuraavissa kokeissa käytetään paneeliseinää ja mitataan lämpötiloja seinässä kiukaan yläpuolella. Samoin selvitetään paneelien syttymisherkkyyttä. Tavoitteena on selvittää syttymismekanismi onnettomuutta vastaavassa tilanteessa, jossa kiukaan tuntumassa ei todennäköisesti ollut vaatteita tai muuta vierasta materiaalia. Kiuas oli asennettu mallikohtaista seinätelinettä käyttäen suoraan paneloidun seinän pintaan.

Ei vikaa kiukaan toiminnassa

Tutkinnassa saatiin aiemmin selville, että kiukaan termostaatti, ajastin ja vastukset ovat toimineet. Kiukaassa ei siten ollut teknistä vikaa ja se oli käännetty päälle. Termostaatti oli lähes suurimmassa mahdollisessa lämpötilassa. Ajastimen asennon ja sähkönkulutustietojen perusteella ajastin on todennäköisesti käännetty esivalinta-asentoon illan aikana. Isä on kertonut, ettei kukaan käynyt saunatilassa hänen kotiintulonsa kello 20 jälkeen. Saunan ovi oli kiinni, eikä pyykin kuivaus kiukaan lämmön avulla ole johdonmukainen vaihtoehto. Kaikki tiettävästi olivat nukkumassa, kun kiuas alkoi kuumentua.

Perhe oli asunut asunnossa noin kaksi kuukautta. Perhe oli isän kertoman mukaan saunonut sinä aikana yhden kerran. Sähkön kulutustiedot tukevat isän kertomaa.

Tutkinta valmistuu kesällä

Tutkinta vaatii vielä muutaman kuukauden aikaa, mutta Otkes tiedottaa tutkinnan edetessä tarpeen mukaan. Tässä vaiheessa vinkki kaikille saunanomistajille on, että kiuas vaatii säännöllistä huoltoa.

Kiuaskivet tulee vaihtaa tai vähintään latoa väljästi uudelleen mielellään vuosittain, jotta ilma kulkee kiukaan läpi eikä liiallista kuumenemista pääse tapahtumaan. Samalla on syytä tarkastaa kiukaan ja sen ympäristön kunto”, toteaa tutkinnanjohtaja Kai Valonen.

By VictoriaMedia

Victoria Media - Kotimaan Uutiset, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka. Email: kotimaanuutiset@victoriamedia.fi