Pelastustoimen uuden palvelutason toimeenpano on juuri nyt ajankohtaista, sillä Siun sote -kuntayhtymän valtuusto hyväksyi palvelutasopäätöksen lokakuun alussa. Päätöksen myötä paloasemaverkko säilyy Pohjois-Karjalassa kattavana ja asemaverkkoa kehitetään edelleen, esimerkiksi Niinivaaran paloaseman suunnittelulla.
Pelastustoimen kuntamaksuosuuksien nostaminen mahdollistaa sen, että pelastuslaitos valmistelee parasta aikaa 22:n uuden pelastajan palkkaamista. Uusia pelastajia palkataan palvelutasokauden aikana Kiteelle, Ilomantsiin, Nurmekseen, Heinävedelle ja Niinivaaralle. Lisäksi pelastuslaitos lisää henkilöstölle kannustumia osallistua hälytystehtäville vapaa-ajalta, sillä etenkin harvaan asutuille alueille kaivataan lisää pelastustyöntekijöitä, sekä päätoimista että sivutoimista pelastushenkilöstöä.
-Suuret kiitokset kunnille ja päättäjille, että olemme yhdessä lähteneet hakemaan ratkaisuja pelastustoimen haasteisiin ja, että kunnissa arvostetaan turvallisuutta ja pelastustoimen lähipalveluita, pelastusjohtaja Markus Viitaniemi kiittelee. Pelastustoimen kuntamaksuosuuksien korotuksen avulla palvelutaso kyetään lähivuosina säilyttämään nykyisellä tasolla toimintaympäristön ja väestörakenteen muutoksista huolimatta.
Pelastuslaitos turvaa arkea monipuolisesti
Pelastuslaitoksilla on merkittävä rooli turvallisuuden tunteen ylläpitämisessä. SPEK:n tutkimuksen (Turvassa 2019 -tutkimus) mukaan kansalaiset ovat arvioineet, että pelastuslaitos lisää eniten turvallisuuden tunnetta. Pelastustoimen ja ensihoidon palvelut ovatkin niitä harvoja turvallisuuspalveluita tai ylipäänsä 24/7-palveluja, joita tarjotaan lähipalveluina pienilläkin paikkakunnilla. Vaikka vakituinen asuminen maaseutualueilla vähenee, edelleen maaseudulla liikutaan, mökkeillään, tehdään etätöitä, virkistäydytään ja vietetään aikaa. Eritoten harvaan asutuilla alueilla korostuu viranomaisyhteistyö, jota edelleen kehitetään yhdessä Siun soten, Itä-Suomen poliisin ja Pohjois-Karjalan rajavartioston kanssa.
Turvallisuuden tunnetta lisää myös se, että pelastuslaitos ehkäisee henkilö- ja omaisuusvahinkojen syntymistä sekä vastaa luonnon ympäristöön kohdistuviin sään ääri-ilmiöistä johtuviin onnettomuuksiin. Pelastuslaitoksen toimintaympäristö jakautuukin maantieteellisesti kahteen osaan; Joensuun seudun kasvualueeseen, jossa pelastustoimen haasteet ovat erilaiset kuin pitkien välimatkojen maaseudulla. Sään ääri-ilmiöt koettelevat niin asutuskeskuksia kuin harvaan asuttuja seutuja, mutta esimerkiksi kantatiestö halkoo taajamien ulkopuolisia alueita ja vakavimmat liikenneonnettomuudet tapahtuvat usein siellä, missä ajonopeudet ovat sallitusti suurempia.