Kuva: Kreikan aseistakieltäytyjien yhdistys, https://antirrisies.gr

Mielenosoittajat kokoontuivat Suomen Ateenan suurlähetystön eteen maanantaina 28.8. klo 18 arvostellakseen totaalikieltäytyjä Mitja Jakosen pian alkavaa 98 vuorokauden mittaista valvontarangaistusta ja aseistakieltäytyjien kohtelua Suomessa. Mielenosoituksen osallistuivat Kreikan aseistakieltäytyjien yhdistys, European Bureau for Conscientious Objection (EBCO), Amnesty Internationalin Kreikan osasto ja SCI Hellas -järjestö.

Aseistakieltäytyjien eurooppalainen kattojärjestö EBCO vetosi Jakosen puolesta myös työministeri Arto Satoselle ja useille suomalaisille viranomaisille lähettämässään avoimessa kirjeessä 1.8. Kirjeessä huomautetaan, että aseistakieltäytymisoikeus sisältyy kansainvälisissä ihmisoikeussopimuksissa määriteltyyn mielipiteen-, omantunnon- ja uskonnonvapauteen. YK:n ihmisoikeuskomitea onkin arvostellut eräitä suomalaisen siviilipalvelusjärjestelmän piirteitä ja kehottanut Suomea keskeyttämään kaikki syyteprosessit aseistakieltäytyjiä vastaan sekä vapauttamaan aseistakieltäytymisen vuoksi vangitut.

Ihmisoikeuskomitean kannasta huolimatta useita kymmeniä suomalaisia totaalikieltäytyjiä asetetaan syytteeseen ja tuomitaan vapausrangaistukseen vuosittain. Heille määrättävän rangaistuksen kesto on pisimmillään puolet siviilipalveluksen kestosta eli 173 vuorokautta, ja suuri enemmistö totaalikieltäytyjistä suorittaa rangaistuksensa nykyään valvontarangaistuksena eli kotiarestina. Jakosen tuomio on lyhyempi, koska hän ehti suorittaa osan siviilipalveluksestaan ennen kuin vakaan punninnan jälkeen päätyi totaalikieltäytymiseen.

“On erittäin hienoa nähdä kannanottoja asiasta muista NATO- ja EU-maista, erityisesti Venäjän aloittaman mielettömän hyökkäyssodan ja talouskriisin aikana. Pidän erityisen tärkeänä sitä, että geopoliittisesti sensitiivissä maissa kuten Kreikassa tai Suomessa kansalaisyhteiskunnalla on tahtoa puolustaa mielipiteenvapautta, yhdenvertaisuutta ja elämänsuojelua yhteiskunnan perusarvoina. Emme kriisienkään aikana voi lipsua esimerkiksi Venäjän tai Turkin tielle kohti pakkovaltaisuuden ja taantumuksen tilaa”, Mitja Jakonen kommentoi.

Näillä näkymin Mitja Jakosen valvontarangaistus alkaa nilkkapannan asentamisella 14.9. Päivämäärän lähestyessä luvassa on todennäköisesti lisää vastalauseita Suomessa ja ulkomailla.

By VictoriaMedia

Victoria Media - Kotimaan Uutiset, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka. Email: kotimaanuutiset@victoriamedia.fi