Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) testautti 22 joulun suosikkilelua Tullilaboratoriossa, ja neljästä lelusta löytyi tukehtumisvaaran aiheuttava puute. Vaarallisia leluja ovat Huggy Wuggy-pehmolelu, RC-pehmoauto, nallepehmolelu sekä Tanssiva kaktus -lelu, joista irtosi pieniä osia. Lisäksi yhdestä leluna myytävästä dronesta löytyi lyijyä. Tukes kehottaa poistamaan kyseiset lelut lasten käytöstä. Tukes on velvoittanut maahantuojia poistamaan vaaralliset lelut ja dronen markkinoilta.

– Tukes valitsi testattavia leluja markkinoilta hyvin monipuolisesti. Mukana oli sekä hittituotteita että perinteisiä leluja: mm. pehmoleluja, nukkeja, leluase, puuleluja, äänileluja, paristokäyttöisiä leluja, muovailuvaha ja limantekosetti.  Näytteet hankittiin marketeista, kivijalkaliikkeistä sekä kotimaisista ja ulkomaisista verkkokaupoista, sanoo ylitarkastaja Anja Merenkivi Tukesista.

Lelut testautettiin Tullilaboratoriossa, jossa tutkittiin mm. mekaanisia ja fysikaalisia ominaisuuksia, kuten irtoaako lelusta pieniä osia tai lähteekö liian kova ääni. Lisäksi analysoitiin, onko leluissa ftalaatteja tai raskasmetalleja.

– Tutkimme Tullilaboratoriossa 22 Tukesin leluprojektiin valitsemaa joululelua. Eniten puutteita löytyi merkinnöistä. Neljästä lelusta löytyi testeissämme vaaratilanteita aiheuttavia pieniä ja helposti irtoavia osia. Aina lelun laatua ei näe päälle päin, vaan ongelmat löytyvät vasta testeissä, Tullilaboratorion tulliylitarkastaja Mikko Kontiainen kertoo.

Yhteensä yhdeksästä lelusta löytyi merkintäpuutteita, esimerkiksi ikämerkinnöissä oli ristiriitaa sekä varoitusmerkintöjä ja käyttöohjeita ei ollut käännetty suomeksi ja/tai ruotsiksi.

Viranomainen ei ennakkotarkasta leluja

77 prosenttia suomalaisista luulee viranomaisten ennakkotarkastavan markkinoilla olevat lelut ja lastentarvikkeet, selvisi Tukesin tänä vuonna teettämässä kyselyssä. Luulo on väärä. Viranomaiset eivät ole koskaan ennakkotarkastaneet leluja ja lastentarvikkeita. Vastuu tuotteiden turvallisuudesta on valmistajilla, maahantuojilla ja myyjillä.

–  Tulli nappaa rajalta ja varastoilta satunnaisia eriä tutkimuksiinsa ja Tukes valvoo jo myynnissä olevia leluja. Molemmat valitsevat tuotteita riskiperusteisesti, eli tarkastelemme sellaisia leluja, joissa epäilemme turvallisuuspuutteita. Viranomaisten tutkima osuus kaikista myynnissä olevista leluista on siis todella pieni, Anja Merenkivi kertoo.

Älylelut uutena haasteena – kuluttajan kannattaa olla tarkkana ostoksilla

Tukes sai leluprojektiin apua Kilpailu- ja kuluttajavirastolta (KKV), joka valvoo yritysten markkinointia ja tiedonantovelvollisuuksia. KKV tutustui muutaman älylelun markkinointitietoihin.

–  Kun älyn määrä tavaroissa kasvaa, älyä ja valppautta tarvitaan myös ostajalta ja myyjältä. Ennen ostopäätöstä onkin syytä miettiä huolella, millaisia älyominaisuuksia tuotteiltaan haluaa – tai ei halua. Älykkäiden tuotteiden ostajan ei kuitenkaan tarvitse olla kaikesta perillä, sillä myyjän vastuulla on myös tuntea tuotteiden älyominaisuudet ja kertoa niistä, sanoo erityisasiantuntija Satu Wideen Kilpailu- ja kuluttajavirastosta.

Älyleluista voi lukea lisää Kuluttaja-asiamiehen blogista: Viaton vekotin vai verkottuva vakoilija – muista olla älykkäämpi kuin ostamasi tuote.

Myös Liikenne- ja viestintävirasto Traficom tutustui Tukesin pyynnöstä muutaman älylelun tietoihin. Traficom valvoo Suomessa myytävien langattomasti radiotaajuuksilla toimivien laitteiden vaatimustenmukaisuutta. Langattomia laitteita ovat mm. kauko-ohjattavat lelut. Valmistajien, maahantuojien ja myyjien tehtävänä on varmistaa, että laitteet täyttävät vaatimukset. Jos on hankkimassa langatonta laitetta, niin kannattaa katsoa Traficomin vinkit langattomien laitteiden ostoon.

Traficomin Kyberturvallisuuskeskus edistää tietoturvallisuutta ja yksityisyyden suojan toteutumista sähköisessä viestinnässä.

–  Myynnissä olevissa tuotteissa voi olla tietoturvapuutteita. Tietoturva on tuotteen oleellinen ominaisuus, jota tuotteen ostajan voi olla hankala arvioida. Tuotteiden tietoturvataso on vaihteleva ja usein tietoturvan toteutuksessa näkyy valmistajan kyvykkyys, sanoo Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksen johtava asiantuntija Juhani Eronen.

–  Langattomien laitteiden tietoturvaan on luvassa parannuksia, kun EU-markkinoille tulevien laitteiden on täytettävä uudet tietoturvavaatimukset 1.8.2024 lähtien. Uusien tietoturvavaatimusten tavoitteena on suojata viestintäverkkoja, parantaa käyttäjien yksityisyyden suojaa ja estää älylaitteiden avulla tehtäviä taloudellisia petoksia, Eronen jatkaa.

By VictoriaMedia

Victoria Media - Kotimaan Uutiset, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka. Email: kotimaanuutiset@victoriamedia.fi