Kuvaaja: Annika Posti/Kuurojen Liitto

Suomalaisen ja suomenruotsalaisen viittomakielen omaa päivää, Viittomakielen päivää juhlitaan tänään 12.2. Juhlawebinaarissa julkistettiin myös tunnustuspalkinto vuoden viittomakieliteosta. Tänä vuonna sen sai UMK:sta koko kansalle tutuksi tullut Miguel Peltomaa.

Kuurojen Liitto ry myöntää Vuoden viittomakieliteko 2023 -tunnustuspalkinnon viittomakieliselle artisti Miguel Peltomaalle. Tunnustuspalkinto myönnetään henkilölle tai taholle, joka on ajanut viittomakielisten kielellisiä oikeuksia Suomessa, nostanut viittomakieliä näkyville ja edistänyt näin Suomen viittomakielten asemaa kuluvan vuoden aikana. Peltomaa oli myös yleisön eniten ehdottama valinta tunnustuspalkinnon saajaksi.

Kuurojen Liiton hallitus toteaa perusteluissa, että Miguel Peltomaa on vuosien ajan vaikuttanut monin tavoin viihde-, taide- ja kulttuurialalla ja tuonut viittomakieltä tutummaksi osaksi suomalaista arkea. Hän on vuonna 2023 työskennellyt mm. juontajana Pikku Kakkosessa, joka näin on tullut osaksi viittomakielisten lasten elämää.

Kuluneen vuoden aikana Peltomaa on taiteen ja viihteen kautta lisännyt tietoisuutta viittomakielestä ja viittomakielisistä eri foorumeilla, kuten sosiaalisessa mediassa, Uuden Musiikin Kilpailussa (UMK) ja kulttuurigaalassa. Ensimmäistä kertaa UMK:n historiassa kilpailua oli mahdollisuus seurata myös viittomakielellä, kun Peltomaa toimi kilpailukappaleiden tulkkina ja ohjelman kommentaattorina, tuoden siten viittomakielelle laajaa näkyvyyttä. Hän onnistui erityisen hienosti Käärijän kappaleen ”Cha Cha Cha” taiteellisessa kääntämisessä viittomakielelle.

Ennen kaikkea Miguel Peltomaa on monelle viittomakieliselle lapselle ja nuorelle nyt esikuva.

Kuurojen Liiton hallitus päätti lisäksi myöntää kunniamaininnan Yleisradion Pikku Kakkoselle viittomakielisistä lasten ohjelmista. Pikku Kakkonen, lastenkulttuurin instituutio, tekee mm. yhdessä Viittomakielisen kirjaston kanssa erittäin tasokasta ja laadukasta viittomakielistä sisältöä pienelle, mutta sitäkin tärkeämmälle kohderyhmälle, viittomakielisille lapsille. Perus- ja ihmisoikeusnäkökulmasta on tärkeää, että ohjelmia tehdään saavutettavaksi myös heille.

Palkinto ja kunniamaininta luovutettiin Viittomakielen päivän webinaarissa 12.2.

By VictoriaMedia

Victoria Media - Kotimaan Uutiset, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka. Email: kotimaanuutiset@victoriamedia.fi