Tampereen Tohloppi ilmasta kuvattuna Kuva: Yle / Yleisradio

Yle ryhtyy kehittämään luovan alan sisältötuotantoa yhdessä Pirkanmaan mediayritysten kanssa. Uudenlaisella yhteistyöllä haetaan koko alalle uudenlaisia toimintamalleja, ideoita, formaatteja, työpaikkoja ja jopa vientituotteita. Ylen uusi tapa toimia näkyy tulevaisuudessa myös aiempaa monipuolisempina Ylen julkisen palvelun mediasisältöinä.   

Technopolis ja Yleisradio ovat tänään sopineet kaupasta, jolla Technopolis ostaa Ylen Tampereen Tohlopin kiinteistön. Kauppakirjan allekirjoittivat Ylen toimitusjohtaja Lauri Kivinen ja Technopolis Oyj:n toimitusjohtaja Keith Silverang. Yle jää Tohloppiin vuokralaiseksi 20 vuoden vuokrasopimuksella. Kauppahinta on noin 22,3 miljoonaa euroa. Ylen osalta kaupasta päätettiin Ylen hallintoneuvoston kokouksessa 25.9. Yleisradion hallitus hyväksyi sopimuksen osaltaan kokouksessaan 17.9. ja esitti sopimuksen hallintoneuvoston vahvistettavaksi. 

Kaupan taustalla on Tohloppiin suunniteltu mediakeskittymä, jossa Ylellä on merkittävä veturin rooli. Tavoitteena on luoda luovien alojen ekosysteemi, kasvava yritys- ja koulutuskeskittymä, jonka suojissa toimisi useita media-alan toimijoita. Tällä hetkellä aiesopimuksen allekirjoittaneita, yhteistyöstä kiinnostuneita pirkanmaalaisyrityksiä on jo noin neljäkymmentä. 

Yle keskittyy strategiansa mukaisesti tulevaisuudessa sisältöihin kiinteistöomistusten sijaan. Kiinteistöjen omistamista vähennetään asteittain. Uudella toimintatavalla Yle haluaa kehittää julkista palvelua ja luovaa toimialaa myös pääkaupunkiseudun ulkopuolella ja pysyä näin vahvasti alueellisena toimijana. 

”Tulevaisuudessa menestytään vahvojen verkostojen avulla, jollaisen luomme nyt Tohloppiin. Alan tekijät kootaan yhteen tavalla jolla on laajasti vetovoimaa mediamaailmassa”, sanoo Ylen toimitusjohtaja Lauri Kivinen. 

”Technopolis haluaa luoda toimivia liiketoimintaympäristöjä, joissa asiakkaiden on helppo ja vaivaton toimia. Tämä on Technopoliksen core-juttu. Meillä on aiemmin ollut ICT-, koulutus- ja terveydenhoitoalaan keskittyneitä kampuksia. Tohlopin kampus on päänavauksemme media-alalle. Toiminta-ajatuksemme mukaan pyrimme tekemään siitä mahdollisimman elinvoimaisen ja houkuttelevan”, sanoo Technopoliksen toimitusjohtaja Keith Silverang.

”Pirkanmaalla on paljon luovan alan huippuosaamisesta. Yle suomalaisena julkisen palvelun yhtiönä toimii luontevasti veturina, kun tätä osaamista kerätään yhteen. Yhteistyö on tärkeää myös elinkeinoelämän näkökulmasta. Ylellä on merkittävä rooli kotimaisessa mediakentässä paitsi sisällöntuottajana, myös koko alan kehittäjänä”, sanoo Ylen hallintoneuvoston puheenjohtaja Ilkka Kantola

Ylen hallituksen puheenjohtaja Kari Neilimo muistuttaa, että Yle tahtoo edistää suomalaisen luovan toimialan yritystoiminnan menestystä ja monimuotoisuutta.
”Tavoitteena on luoda Ylen johdolla Suomeen luovien, ICT-alojen sekä koulutus- ja tutkimussektorin keskittymä, joka saa aikaan positiivisen kierteen. Kun sisältö-, bisnes- ja teknologiaosaajat kohtaavat, syntyy uusia monitieteisiä innovaatioita ja kansainvälisiä läpimurtoja”, hän sanoo.

”Pikku Kakkonen on yhtä tamperelainen kuin mustamakkara. Ylen merkitys Tampereelle on paljon enemmän kuin vain työpaikat. Se on osaltaan luonut vuosikymmenten ajan Tampereen identiteettiä ja vetovoimaisuutta. Ylen Tohlopin uudistumisen myötä mahdollisuudet ja merkitys vain kasvavat. Ylen ympärille syntyvällä Mediapoliksella on hyvät lähtökohdat menestyä. Yle toimii alueen ankkurina, attraktorina ja dynamona. Uudistuva ja avautuva Yle on myös mahdollinen alusta ja yhteistyökumppani sinne sijoittuville yrityksille innovoida yhdessä”, kertoo johtaja Kari Kankaala Tampereen kaupungilta.

TAMKin kannalta opiskelijat ja henkilöstö saavat loistavan mahdollisuuden toimia päivittäin yhteisessä ympäristössä niin media-alan suuren toimijan kuin pienten yritysten kanssa. Uskon, että tämä avaa aivan uuden ulottuvuuden yritysyhteistyöhön jatkossa. Tämä synnyttää takuuvarmasti uusia ideoita ja toteutusmalleja TAMKin ja muiden toimijoiden välille. Näin saavutetaan kaikkien toimijoiden osalta win-win-tilanne”, arvioi rehtori Markku Lahtinen Tampereen ammattikorkeakoulusta.

Technopolis Oyj on kiinteistöihin, toimitilojen vuokraukseen ja palveluihin erikoistunut pörssiyhtiö. Yhtiö on keskittynyt monikäyttäjäympäristöihin. Sen keskeinen toiminta-ajatus on yhdistää liiketoimintaa tukevat palvelut nykyaikaisiin toimitiloihin ja tarjota asiakkaille joustavat toimintaympäristöt. Technopoliksen tiloissa toimii noin 22 000 ihmistä ja lähes 1 400 yritystä ja yhteisöä Suomessa, Venäjällä ja Virossa. 

Yle on suomalainen julkisen palvelun mediayhtiö, Suomen suurin luovan työn yhteisö ja sisältötalo. Yle tuottaa monipuolista, laadukasta ja luotettavaa sisältöä kaikille sähköisille kanaville. 

 

Lue myös uutinen Rahamaailma.com sivuilta: Technopolis toteuttaa Tohlopin kaupan Tampereella


By VictoriaMedia

Victoria Media - Kotimaan Uutiset, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka. Email: kotimaanuutiset@victoriamedia.fi