Kuvaaja: Veera Orava

Helsinkiin on avattu Ukrainasta sotaa paenneille tarkoitettu uusi avustuskeskus. Teollisuuskadulle, Vallilaan keskiviikkona 16. maaliskuuta avattu keskus on tarkoitettu antamaan ensikäden tietoa Suomeen saapumisesta ja täällä asumisesta kaikille Ukrainasta tuleville. Lisäksi keskuksesta saa monenlaista kriisiapua ja muuta tukea. Keskusta ylläpitää Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry.

– Kyseessä on paikka, josta Ukrainasta saapuvat voivat saada ukrainan kielellä vastauksia ja neuvoja mitä erilaisimpiin kysymyksiinsä ja ongelmiinsa. Lisäksi tarjoamme heille ensikäden tavara-apua niin vaatetukseen kuin muihin välttämättömiin tarvikkeisiin liittyen, kertoo pakolaiskoordinaation johtaja Elizabeth Harjunpää Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry:stä.

Avustuskeskuksessa on muun muassa tietokoneita ja nettiyhteydet sekä erillinen alue lapsille leikkipisteineen. Lisäksi paikalla on eri alojen ammattilaisia, jotka antavat neuvoja esimerkiksi sairaustapauksissa, työnhankinnassa, asumisjärjestelyissä ja muissa mahdollisissa ongelmissa. Erityisen paljon on kiinnitetty huomiota traumaterapian tarpeeseen, jota paikalla ovat jakamassa Mieli ry:n edustajat. Muita avustuskeskuksen yhteistyökumppaneita ovat tällä hetkellä Helsingin kaupunki, Mannerheimin Lastensuojeluliiton Uudenmaan piiri ja Suomen Pakolaisapu.

Osoitteessa Teollisuuskatu 9 sijaitseva avustuskeskus on avoinna päivittäin kello 12-18. Tämän 1300 neliömetrin suuruisen keskuksen perustamista on koordinoinut lukuisista eri alojen suomalaisista ammattilaisista koostuva vapaaehtoisryhmä Finns For Ukraine.

– Olemme todella kiitollisia kaikesta avusta, jota olemme saaneet lukuisilta eri yrityksiltä. Erityiskiitos YIT:lle, joka mahdollisti palvelukeskuksen pystyttämisen. Olen positiivisesti hämmentynyt, kuinka upeasti eri yritykset ja vapaaehtoiset ovat löytäneet toisensa Ukrainan kriisin keskellä, kertoo Finns For Ukraine -ryhmän edustaja Jussi Muurikainen.

Teollisuuskadun avustuskeskuksessa on paikalla päivittäin useita ukrainankielisiä vapaaehtoisia, jotka antavat tulkkausapua ja neuvoja keskukseen saapuville.

– Kyseessä on paikka, jonne Ukrainasta saapuvat voivat tulla rauhoittumaan ja saamaan haluamaansa apua sekä tutustumaan toisiinsa. Kyse on samalla turvallisesta vertaistuesta, jota sodan keskeltä saapuvat ihmiset voivat meillä saada, Elizabeth Harjunpää korostaa.

https://ukrainians.fi/fi/yhdistys/

www.facebook.com/ukrainian.association.in.finland

By VictoriaMedia

Victoria Media - Kotimaan Uutiset, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka. Email: kotimaanuutiset@victoriamedia.fi