Ukrainasta sotaa pakenevien tueksi on avattu kaksi uutta nettisivustoa. Toisen sivuston kautta suomalaiset pystyvät lähettämään tavara-apua Suomeen saapuville ukrainalaisille sekä suoraan Ukrainaan. Toinen sivusto puolestaan auttaa Suomeen ja muihin maihin saapuvia ukrainalaisia löytämään majoituspaikkoja itselleen.

Autaukrainaa.fi on sivusto, josta voi lähettää täysin ilmaiseksi avustuksina muun muassa vaatteita ja hygieniatarvikkeita sekä erityisesti tällä hetkellä ääriolosuhteissa selviytymiseen tarvittavia suoja-, ensiapu- ja leiriytymistarvikkeita. Sivustoa ylläpitää Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry, eivätkä sen yhteistyökumppanit Posti ja Matkahuolto peri avustustarvikkeista lainkaan kuljetusmaksua. Sivustolla on lista tarvikkeista, joille on tällä hetkellä suurin tarve avunsaajien keskuudessa.

– Posti ja Matkahuolto toimittavat lahjoitustavarat Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry:lle, joka puolestaan jakelee ne joko avustuskeskukseensa Helsingissä, Puolan rajalla oleviin pakolaiskeskuksiin tai suoraan Ukrainaan. Sivustolle päivitetään jatkuvasti tietoa siitä, millaista tavaraa juuri tällä hetkellä tarvitaan niin Suomessa kuin Ukrainassa, kertoo palvelun suunnitellut Mikko Laine Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry:stä.

Toinen juuri avattu sivusto löytyy osoitteesta www.host4ukraine.com. Tämän sivuston on avannut saksalainen vapaaehtoisjärjestö, mutta siellä on tarjolla monenlaista majoitusta lyhyempään ja pidempiaikaiseen tarpeeseen myös Suomesta. Sivustolla otetaan pian käyttöön pakollinen tunnistautuminen, jolla pyritään takaamaan avuntarvitsijoille mahdollisimman turvallinen asuntojen löytäminen ja tarjolla olevien asuntojen omistajien oikea henkilöllisyys.

– Aloite tunnistautumisjärjestelmään tuli meiltä Suomesta, ja sivuston saksalaiset ylläpitäjät ottivat apumme innolla vastaan, kertovat Finns For Ukraine -ryhmän edustajat Max Pecherskyi ja Panu Paljakka. Finns For Ukraine on lukuisista eri alojen suomalaisista ammattilaisista koostuva vapaaehtoisryhmä, ja tunnistautumisjärjestelmän teknisestä toteutuksesta on vastannut virolainen Veriff-yhtiö.

Ukrainalaisten hyväksi tarvitaan nyt kahdenlaista apua – niin tavaroita ja tarvikkeita kuin rahalahjoituksia.

– Ukrainalaisten auttamisessa on tärkeää huomata, että sotaa pakoon lähteneille kiireisintä apua ovat tavarat ja tarvikkeet ja erilaiset konkreettiset teot, kuten asunnon tai työpaikan tarjoaminen. Samaan aikaan rahalahjoitukset ovat tärkeää täällä kotimaassa auttamaan meitä ja muita avustusjärjestöjä auttamaan, toteaa Ivanna Rukin Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry:stä. Yhdistys on juuri saanut poliisihallitukselta rahankeruuluvan.

– Etsimme lisäksi parhaillaan vähintään tuhannen neliön suuruista tilaa pääkaupunkiseudulta, jonne voisimme perustaa logistiikkakeskuksen lahjoitustavaroiden vastaanottamiseen, Ivanna Rukin kertoo.

Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry. avasi Helsinkiin 16. maaliskuuta avustuskeskuksen, joka tarjoaa Ukrainasta saapuville ensikäden tietoa Suomessa olemisesta ja asumisesta heidän omalla kielellään. Lisäksi keskuksesta saa monenlaista kriisiapua ja muuta tukea. Vastaanottokeskuksessa on annettu apua runsaan viikon aikana jo lähes tuhannelle Ukrainasta saapuneelle.

https://ukrainians.fi/fi/yhdistys/

www.facebook.com/ukrainian.association.in.finland

By VictoriaMedia

Victoria Media - Kotimaan Uutiset, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka. Email: kotimaanuutiset@victoriamedia.fi